Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spomin na Jožeta Golca

Za vas piše:
K. C.
Objava: 13. 04. 2015 / 08:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spomin na Jožeta Golca

V soboto so se v Rižarni v Trstu s komemoracijo spomnili mariborskega časnikarja Jožeta Golca in z njim povezanih žrtev.

V soboto so se na pobudo svojcev in novinarja Iva Jevnikarja Rižarni v Trstu s komemoracijo spomnili mariborskega časnikarja in predvojnega sodelavca dnevnika Slovenec, ki je v Trstu vodil obveščevalno omrežje, Jožeta Golca in z njim povezanih žrtev. Molitev zanje je vodil vojaški vikar v Slovenski vojski mons. dr. Jože Plut. Pred spomenikom na dvorišču nekdanjega taborišča sta obiskovalce pozdravila kustos Občinskega muzeja in državnega spomenika Rižarne Francesco Fait in odbornik za kulturo tržaške občine Paolo Tassinari. Nato je Ivo Jevnikar, ki raziskuje življenje Jožeta Golca, v dvoranici nad pisarno hišnika Rižarne vodil pogovor o dogodkih izpred 70 let.

V življenjepisu je Jevnikar predstavil Jožeta Golca, katerega življenje se je končalo pred 70 leti v krematoriju Rižarne. Golec je v Trstu vodil skupino pripadnikov širokega obveščevalnega omrežja. »Bili so različnih nazorov, narodnosti in politične usmeritve, skupna pa jim je bila želja, da bi v svetovnem spopadu zmagali svoboda in demokracija,« je pojasnil Jevnikar. Nemška policija je skupino odkrila leta 1944 in »osumljence« odpeljala na sedež gestapa na Oberdankovem trgu in v koronejske zapore.

Skupaj z Golcem so umrli še njegov kurir Rafael Požar (oba 4. aprila 1945), trije člani družine Šibenik, pri katerih je novinar živel, in še mnogi drugi sodelavci, prijatelji in znanci. Nekateri so umrli v taboriščih, drugi so bili umorjeni v Trstu. Med deportiranimi sta bila tudi poznejši kaplan pri Sv. Ivanu v Trstu Peter Šorli in župnik Anton Duhovnik, ki je umrl v Mauthausnu.




Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh