Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spomin na prvi papežev obisk v Sloveniji

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 11. 05. 2020 / 07:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.05.2020 / 10:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spomin na prvi papežev obisk v Sloveniji

Spomin na prvi papežev obisk v Sloveniji

Dan pred 100. obletnico rojstva sv. Janeza Pavla II. se Slovenci spominjamo prvega uradnega papeževega obiska.
Dan pred 100. obletnico rojstva sv. Janeza Pavla II. se Slovenci spominjamo prvega uradnega papeževega obiska na naših tleh. Obisk je spremljal slogan Oče, potrdi nas v veri.

Papež Janez Pavel II. je na brniškem letališču pristal 17. maja 1996. Obiskal je vse tri takratne škofije: ljubljansko, koprsko (v Postojni) in mariborsko. Po prihodu in sprejemu na letališču je sveti oče romal k Mariji Pomagaj na Brezje. Pred milostno podobo Marije Pomagaj je molil in ji podaril rožni venec. Drugi dan obiska v Sloveniji je praznoval svoj 76. rojstni dan.

Srečal se je tudi z vodilnimi predstavniki slovenskega političnega in verskega življenja, redovnimi predstojnicami in predstojniki ter mladimi iz domovine, zamejstva in tujine.


Na instagramu Galerije Družina si oglejte razstavo fotografij s prvega obiska Janeza Pavla II. v Sloveniji.

To pa ni bil edini obisk v Sloveniji sv. papeža Janeza Pavla II. Drugič je na slovenska tla stopil 19. septembra 1999, ko je v Mariboru za blaženega razglasil škofa Antona Martina Slomška.



Vtisi slovenskih vernikov

Papež Janez Pavel II. se nas je s svojimi besedami in zgledom globoko dotaknil. Pri slovenskih vernikih je papežev obisk pustil globok vtis, še posebej z besedami »Papež 'ma vas rad!«. Kdor se je z njim osebno srečal v Sloveniji, priča o nepozabnem doživetju, ki ga je spodbudilo k bolj pristnemu stiku z Bogom in povezanosti s Cerkvijo. Svoje misli, doživetja in občutja so nekateri delili z nami. Objavljeni so v knjigi Nepozabni papež.

V e-knjižici Bog blagoslovi predrago Slovenijo pa si lahko preberete vse govore, ki jih je sv. papež takrat imel v Sloveniji.

Več o papeževu Janezu Pavlu II. in njegovem obisku v Sloveniji si preberite v novi številki Družine, ki je v času papeževega tridnevnega obiska izhajala kar tri dni zapored.

100 let rojstva svetega papeža

Papež Janez Pavel II. se je kot Karol Jozef Wojtyla rodil 18. maja 1920 v Wadowicah na Poljskem. Škofovsko posvečenje je prejel leta 1958. Za papeža je bil izvoljen 16. oktobra 1978 in je tako postal 264. papež oziroma 263. naslednik apostola Petra v zgodovini Katoliške Cerkve.

Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh