Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spomin na umrle ruske ujetnike

Za vas piše:
K. C.
Objava: 21. 07. 2015 / 12:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spomin na umrle ruske ujetnike

Na tradicionalni slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem se bodo znova srečali predstavniki Katoliške in Ruske Pravoslavne Cerkve.

Na tradicionalni slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem se bodo znova srečali predstavniki Katoliške Cerkve v Sloveniji in Ruske Pravoslavne Cerkve, kar ima tudi pomemben ekumenski vidik, saj se oboji trudijo utrditi dobre odnose med Cerkvama. Na slovesnost in spremljevalne dogodke so sicer povabljeni visoki predstavniki vseh ver, katerih pripadniki so se bojevali na soški fronti. Rusko delegacijo pa bo tokrat prvič doslej vodil predsednik ruske vlade, Dmitrij Medvedjev.

Glavna spominska slovesnost, ki se je bo udeležil tudi podpredsednik Slovenske škofovske konference (SŠK), Stanislav Lipovšek, bo ob Ruski kapelici pod Vršičem v nedeljo, 26. julija.

Spominski dogodki bodo sicer že v petek, 24. julija, ko bosta v Frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani maša in po njej koncert ruskih duhovnih pesmi.


V soboto pa bo Stanislav Lipovšek sprejel delegacijo Ruske Pravoslavne Cerkve, ki jo vodi vikar moskovske eparhije Sava Voskresenski. Po nastopu pevcev iz Kranjske Gore in Ruske Pravoslavne Cerkve bo ob 18.30 v župnijski cerkvi v Kranjski Gori škof Lipovšek daroval spominsko mašo, po kateri bo kratka pravoslavna molitev panihida.

Na Bledu pa se bodo v soboto srečali predstavniki cerkva in verskih skupnosti narodov, ki so se borili  na Soški fronti in med katerimi je bilo veliko žrtev, da opozorijo na nesmiselne vojne tudi v današnjih časih.

100. obletnica Soške fronte

Naslednje leto bo minilo 100 let od tragične nesreče več sto ruskih ujetnikov, ki so umrli med prvo svetovno vojno, ko jih je pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz. Prav letos pa zaznamujejo 100. obletnico Soške fronte.


Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh