Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spominska maša za žrtve pokola v Winnendenu

Objava: 12. 03. 2009 / 08:54
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spominska maša za žrtve pokola v Winnendenu

Z ganljivim bogoslužjem so se ljudje v nemškem Winnendenu sinoči poklonili spominu 16 žrtev jutranjega pokola na srednji šoli Albertville. Žalne slovesnosti v prepolni cerkvi sv. Karla Boromejskega se je udeležilo veliko število dijakov in učiteljev prizadete šole, reševalcev in policistov. Po nagovorih so navzoči v spomin na žrtve ob oltarju prižgali množico sveč.

Württemberški evangeličanski deželni škof Frank Otfried July je v svojem nagovoru razmišljal o nemi osuplosti, v kakršno so bili pahnjeni srednješolci in njihovi učitelji tistega jutra. Ob trpljenju, ki ga je povzročila roka tako mladega človeka, lahko le obnemimo, saj je njegov morilski pohod končal množico življenj, ki so bila ‘šele na začetku svoje poti’ in je s tem dejanjem ‘zarezal globoko rano v srca mnogih’.

Stuttgartski pomožni škof Thomas Maria Renz je spregovoril o ‘grozi in nemoči po pokolu v Winnendenu’. Po koncu bogoslužja so cerkvena vrata ostala odprta, duhovniki pa so bili na voljo za pogovor s pretresenimi pričami tragedije. Pred srednjo šolo Albertville so čez noč ljudje bedeli ob množici prižganih sveč v spomin na umrle.

V včerajšnjem pokolu je umrlo 16 ljudi. 17-letni storilec je v šoli ustrelil devet dijakov in dijakinj ter tri učiteljice. Tri žrtve so bile ustreljene med begom, ob soočenju s policisti pa je 17-letnik ustrelil še sebe.

Predsednik nemške škofovske konference, nadškof Robert Zollitsch, je vsem prizadetim v tragediji izrekel svoje iskreno sožalje in jim zagotovil, da se jih bo spomnil v molitvi. Strašno in nerazumljivo je, ko mlad človek zagreši takšno dejanje. Smiselno tega ni moč doumeti, saj presega sleherno človeško domišljijo.

Nadškof je poudaril, da je sedaj potrebno mladim nuditi možnost pogovora, saj si bodo le tako lahko ustvarili novo samozavest in odmislili posledice tragedije. Obenem se je zahvalil vsem reševalcem za njihovo požrtvovalno pomoč.

Tudi nocoj bo v Winnendenu žalna slovesnost za pobite.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh