Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Juhant, Lipi sprave, spominska slovesnost

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 15. 06. 2021 / 15:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2024 / 22:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Juhant, Lipi sprave, spominska slovesnost

Janez Juhant, Lipi sprave, spominska slovesnost

Spominske slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in nadškof Stanislav Zore.

Častna straža ob Lipi sprave. FOTO: Ivo Žajdela



Društvo Združeni ob Lipi sprave je ob 30-letnici samostojne države Slovenije v torek, 15. junija, ob Dnevu krivde, odpuščanja in sprave pripravilo spominsko žalno slovesnost ob Lipi sprave na Žalah v Ljubljani. Udeležila sta se je tudi predsednik republike Borut Pahor in nadškof Stanislav Zore.

Samoobramba je bila posledica nasilja voditeljev OF nad nedolžnim prebivalstvom

Predsednik društva dr. Janez Juhant je spomnil, da je samoobramba prebivalstva na Dolenjskem in Notranjskem nastala kot posledica nasilja voditeljev OF nad nedolžnim prebivalstvom.

»Vsi državljani, posebno pa zakonodajna in sodna veja oblasti in novinarska srenja v demokratični državi, smo dolžni gojiti in poglabljati ne le empatijo, ki je bila nekoč in je danes podlaga za etično in pravno zaščito nedolžnih. 

Ne more biti razprave o ubijanju, laži ali kraji, zato glede tega ni levih ali desnih. Žal rado zmanjka usmiljenja za od različnih razbojnikov napadene, a pravna država mora skrbeti, da se to ne zgodi, in popraviti krivico, ki se je komu zgodila. 

Treba je krepiti etično zavest in občutljivost za izpostavljene takratnemu terorju in krivicam takrat in danes.«


Govornik je bil dr. Janez Juhant. FOTO: Ivo Žajdela


Dolžnost države je, da vsem zagotovi enakopraven status pred zakonom

Dejal je, da pogrešajo zagotavljanje pravne varnosti za vse, vključno vse žrtve. »Zato bi bili potrebni celo zakonodajni postopki, da bo iz pravnih aktov razvidno, da je šlo za revolucionarno nasilje, katerega posledice so žrtve, ki jih je treba na podlagi sprejetih aktov dosledno rehabilitirati. 

Za to je odgovorna demokratična država. To ni milost žrtvam, pač pa dolžnost ustanove, da vsem zagotovi enakopraven status pred zakonom. Gre za spoštovanje pravice do groba, pravil za zaščito ljudi v vojnem stanju ter pravice do varnosti in samoobrambe.«


Predsednik republike Borut Pahor polaga venec ob Lipo sprave. FOTO: Ivo Žajdela


Naj imajo vse žrtve, ki so živele in umirale za Slovenijo, prostor v naših srcih

»Ni ne levih ne desnih rabljev ne žrtev, smo samo občutljiva, spoštovanja in ljubezni potrebna bitja,« je spomnil govornik. »Kot govoreča bitja se o vsem pogovarjamo, saj imamo dve ušesi, da se najprej dobro slišimo, in en jezik, s katerim se dogovarjamo. 

Kot civilizirana bitja pa zato spoštujemo dogovorjene pravne norme, zato si ne dovolimo razprav in odklonov od okvirov človekovih pravic in spoštovanja dostojanstva katerega koli človeka nekoč ali danes.« 

Zato je prepričan, da vsi verujemo, da je bogata tista družba, ki zagotavlja in brani te okvire vsem, njim, ki so jim jih totalitarni režimi in njihovi privrženci sistemsko vzeli ali teptali, pa pravna država zagotavlja ustrezno rehabilitacijo.

Upa, da bomo ponosni državljanke in državljani svobodne Slovenije premagovali nasilnost s sodelovanjem in spoštovanjem drug drugega.

»Naj imajo vsi, posebej vse žrtve, ki so živele in umirale za tako Slovenijo, prostor v naših srcih in svoj dom v demokratični državi Sloveniji.«

Govor dr. Juhanta je v priponki.


Nagovor predsednika republike Boruta Pahorja. FOTO: Ivo Žajdela


Borut Pahor je pred Lipo sprave posvojil izjavo SAZU o spravi

Ob prihodu pred Lipo sprave je predsednik republike Borut Pahor ob navzočnosti častne čete Slovenske vojske k Lipi sprave položil venec.

V nagovoru je, 30 let po tem, ko so pred Lipo sprave prebrali predlog Deklaracije o narodni spravi ter ta dan razglasili za dan krivde, sprave in odpuščanja, slovesno posvojil Izjavo sprave z naslovom Slovenska sprava, ki jo je sprejela Slovenska akademija znanosti in umetnosti na dopisni seji med 22. in 25. februarjem 2021.

»Ob tej priložnosti se kot predsednik republike, kot Slovenec in kot državljan slovesno pridružujem izjavi SAZU Slovenska sprava in jo posvojim. In vabim vse, ki razmišljajo podobno, da to na en ali drug način storijo, intimno ali javno,« je dejal.


Stanislav Zore, Borut Pahor in Janez Juhant. FOTO: Ivo Žajdela


Bilo je že več poskusov »ubesedenja« sprave

Predsednik Pahor je poudaril, da izjava o spravi SAZU v svojem sklepu »poziva slovensko javnost, še zlasti njen politični del in vse dejavnike javnega življenja, da se pridruži tej izjavi, jo posvoji in deluje v skladu z njo v skrbi za našo skupno prihodnost«. Predsednik republike je ob tej priložnosti to storil in povabil tudi druge, ki se z izjavo strinjajo, da to storijo.

Povedal je, da je bilo v preteklosti za doseganje sprave in preseganje razdora povojnega časa storjeno veliko; bilo je tudi že več poskusov 'ubesedenja' sprave. Izjava Slovenska sprava – Izjava SAZU o spravi ob 30. letnici samostojne slovenske države je po besedah predsednika Pahorja najbolj temeljit in na ravni ugledne institucije sprejet dokument, ki nagovarja k spravi na najbolj sprejemljiv način. V sklepu govora je prebral nekaj odlomkov iz izjave.

Na koncu je nadškof Stanislav Zore opravil molitve za vse umrle. V kulturnem programu je pel baritonist Lucas Somoza Osterc. Trije dijaki iz Škofijske klasične gimnazije Ljubljana so recitirali Gregorčičevo in Balantičevo pesem ter uvod v Križev pot avtorja Janeza Juhanta.


Nadškof Stanislav Zore je opravil molitve za vse umrle. FOTO: Ivo Žajdela


Lipa sprave, govor Janez Juhant, 15. 6. 2021.docLipa sprave, govor Janez Juhant, 15. 6. 2021.doc

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh