Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spominska slovesnost v Kočevskem rogu

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 03. 06. 2022 / 11:27
Oznake: Dogodek, Maša, Zgodovina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2022 / 11:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spominska slovesnost v Kočevskem rogu
Ker udeležbo pri spominski slovesnosti marsikateri romar poveže tudi z obiskom morišča pod Macesnovo gorico, kjer so bili večinoma pobiti Slovenci, letos velja opozorilo zaradi nadaljevanja del pri izkopu žrtev. FOTO: Bogomir Štefanič

Spominska slovesnost v Kočevskem rogu

V soboto, 4. junija, bo ob 11. uri pri kapeli Božjega usmiljenja ob morišču pod Krenom v Kočevskem rogu spominska in spravna slovesnost, ki jo bo vodil novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference dr. Andrej Saje.

Maši bo sledil kulturni program, ki ga pripravlja Nova Slovenska zaveza; osrednji govornik bo publicist Jan Peršič. Ker udeležbo pri spominski slovesnosti marsikateri romar poveže tudi z obiskom morišča pod Macesnovo gorico, kjer so bili večinoma pobiti Slovenci, pa letos velja opozorilo: tam strokovna ekipa pod arheološkim vodstvom nadaljuje dela pri izkopu žrtev, ki so se sicer začela že lani jeseni s pripravo in zavarovanjem terena, od sredine letošnjega maja pa nadaljujejo z izkopom (fotografija je bila posneta 17. maja, na nacionalni dan spomina na žrtve komunizma). 

Dela bodo, kot so sporočili z Uprave RS za vojaško dediščino, trajala več mesecev, izvedba pa bo odvisna tudi od nepredvidljivih okoliščin, povezanih z geografskimi značilnostmi, nasutjem in najdbami. Zaradi varnosti oseb, ki so na deloviščih, in zagotovitve nemotenega dela izvajalcev je območje ograjeno in ni dostopno javnosti. Tako bo ostalo do zaključka del, kar pomeni, da obisk ob robu sobotne spominske slovesnosti in tudi v prihodnje ni omogočen. Pristojni napovedujejo, da bodo po potrebi pripravili dodatne informacije o aktualnem stanju del v prikritem vojnem grobišču, po zaključku del pa bodo javnost seznanili z rezultati.

Kupi v trgovini

Mit o NOB
Zgodovina
28,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh