Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spominski dan utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 08. 06. 2022 / 09:01
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2022 / 10:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spominski dan utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika
Katekizem je izšel leta 1550. FOTO: Tatjana Splichal

Spominski dan utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika

Današnji dan je posvečen Primožu Trubarju. Za spominski dan utemeljitelja knjižne slovenščine in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva. V predsedniški palači bo dan odprtih vrat, Društvo slovenskih pisateljev pripravlja dogodek na Rašici.

Primož Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval na Slovenskem in v Nemčiji. Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizem in Abecednik. Umrl je leta 1586.

Dan odprtih vrat

V predsedniški palači bo ob državnem prazniku dan odprtih vrat. Obiskovalce bo sprejel in nagovoril predsednik republike Borut Pahor, zatem bo v počastitev praznika potekala krajša slovesnost. Sledil ji bo ogled delovnih in protokolarnih prostorov predsednika republike pod vodstvom uslužbencev protokola.

V počastitev državnega praznika bo med 9. in 21. uro pred predsedniško palačo tudi postrojena častna straža garde Slovenske vojske, so sporočili z predsednikovega urada.

FOTO: Jože Potrpin

Občinski praznik v Velikih Laščah

V občini Velike Lašče na dan Trubarjevega rojstva praznujejo občinski praznik. Ob tej priložnosti na Trubarjevi domačiji pripravijo dogodke, ob katerih se spominjajo rojaka.

Pobudo za državni praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal pred dnevi preminuli tržaški pisatelj Boris Pahor. Odločitev o državnem prazniku je bila sprejeta leta 2010.

Ob 18. uri se bo na Trubarjevi domačiji na Rašici začel tradicionalni literarni večer Društva slovenskih pisateljev (DSP) na Slovenski pisateljski poti Dom v jeziku. Tradicionalni literarni večer na Trubarjevi domačiji je postal svečana akademija DSP. Na dogodku se srečajo in predstavijo dobitniki slovenskih literarnih nagrad in priznanj.

Letos se bodo predstavili lanski dobitniki Jenkove nagrade Nina Dragičević, kresnika Borut Kraševec, nagrade večernica Sebastijan Pregelj in nagrade novo mesto Carlos Pascual ter letošnji dobitnici nagrade Prešernovega sklada za literarno ustvarjalnost Anja Štefan in Cankarjeve nagrade Simona Semenič. Zbrane bosta uvodoma nagovorila velikolaški župan Tadej Malovrh in predsednik DSP Dušan Merc. Večer bo tudi tokrat neposredno prevajan na valovih Radia Slovenija, na 3. programu - Programu Ars.

70 let Trubarjevega spomenika

Literarni akademiji bo sledil poklon 70. obletnici Trubarjevega spomenika na Rašici na lokaciji spomenika. Ob 20. uri pa bodo v galeriji Skedenj na domačiji odprli jubilejno, 40. likovno razstavo Trubarjevi kraji z naslovom Domačnost v globalnem.

 »Vsi smo Trubarjevi in Trubarjevi bomo za vselej tudi ostali.« FOTO: Twitter Borut Pahor

Predsednik Pahor včeraj na prireditvi slovenske manjšine v Sovodnjah ob Soči

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj obiskal slovensko manjšino v Sovodnjah ob Soči.
Udeležil se je slovesnosti »Vsi smo Trubarjevi«, ki so jo krajani Rubij pripravili pred jutrišnjim slovenskim državnim praznikom, dnevom Primoža Trubarja.

 

Kupi v trgovini

Človeštvo: zgodovina skozi prizmo optimizma
Zgodovina
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh