Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spomnimo se svojega krsta

Objava: 08. 01. 2023 / 06:58
Oznake: Krst, Mladi, Sveto pismo
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2023 / 07:09
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Spomnimo se svojega krsta

Spomnimo se svojega krsta
Na današnjo nedeljo nas Cerkev vabi, da se spomnimo svojega krsta. FOTO: Tatjana Splichal
Gradivo Slovenskega katehetskega urada (SKU) za družine za nedeljo, 8. januarja (nedelja Jezusovega krsta).

Razmislek o temi (Mt 3,13-17)

Ko je Jezus po krstu v Jordanu zaslišal Božji glas veselja nad seboj, so se odprla nebesa. Tako se zgodi vsakič, ko je v Jezusovem imenu krščen človek – ne glede na njegovo starost. Po krstu, ki je prvi zakrament, ki ga človek prejme, postanemo »legitimni« Božji otroci in člani skrivnostnega Kristusovega telesa, ki je Cerkev (prim. Kol 1,24). Takrat Božji glas veselja javno ne zadoni, se pa v srcu novokrščenca zgodi čudež očiščenja. Takrat smo lahko vsi navzoči ponosne in vesele priče tega skrivnostnega dogodka. Ob krstu otrok se tega ne zavedamo čisto zares, še posebej, če oblivanje z vodo in krstne besede preglasi glasen dojenčkov jok. Če pa smo prisotni pri krstu odraslega, takrat obred zavestneje spremljamo. Na današnjo nedeljo nas Cerkev vabi, da se spomnimo svojega krsta, da se spomnimo veselja v nebesih, ko smo mi ali so naši starši/botri v našem imenu sprejeli oz. priznali Boga Očeta kot Stvarnika, Sina Odrešenika in Svetega Duha posvečevalca.


Predlogi za pesmi

Božične pesmi

Vprašanja za pogovor v družini

Poiščimo družinske fotografije krstnih obredov vseh družinskih članov, se ob njih pogovarjajmo in zahvalimo za milost vere, za ljudi, ki so in nas še spremljajo s svojim zgledom in molitvijo.

Dejavnost

Poiščimo krstne sveče in jih pri večerni molitvi prižgimo, zraven lahko položimo tudi krstne prtičke. Pogovorimo se, kaj oba simbola pomenita: sveča – Kristusovo luč in večno življenje, prtiček – čistost duše.

Nalaganje
Nazaj na vrh