Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spopadi v Gazi se nadaljujejo in stopnjujejo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 05. 2021 / 12:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2021 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spopadi v Gazi se nadaljujejo in stopnjujejo

Spopadi v Gazi se nadaljujejo in stopnjujejo

Jeruzalemski patriarh Pizzaballa spodbuja mednarodno posredovanje.

Nad Gazo se dviga dim po izraelskih zračnih napadih FOTO: Vatican Media

Nasilni spopadi med Izraelci in palestinskim Hamasom v Tel Avivu in Gazi se stopnjujejo in Združeni narodi so že izrazili bojazen, da bi dogajanje lahko ušlo izpod nadzora, poroča spletni portal Vatican News.

Raketni ogenj vsako noč razsvetluje nebo nad mestoma in nasilju trenutno ni videti konca. Izrael je izvedel več zračnih napadov nad Gazo, medtem ko je palestinska vojska izstrelila več raket nad Tel Avivom in mestom Beršeba na jugu države. V Izraelu je od ponedeljka, ko se je nasilje stopnjevalo, življenje izgubilo šest ljudi, v Gazi pa najmanj 43.

Škoda in uničenje

V enklavi pod nadzorom Hamasa se je porušil stanovanjski blok, potem ko so uspeli evakuirati vse prebivalce. V hudem bombardiranju je bila močno poškodovana še ena stavba. En Izraelec pa je izgubil življenje, ko je protitankovski izstrelek z območja severne Gaze zadel terensko vozilo na meji med območjema.

Po navedbah Izraela so, kot poroča STA, v sredinih zračnih napadih ciljali na s Hamasovo protiobveščevalno dejavnostjo povezano infrastrukturo in hišo enega od poveljnikov islamističnega gibanja. Izraelska vojska je sporočila, da je od ponedeljka zvečer zadela več kot 600 ciljev v Gazi, vključno z objekti za proizvodnjo in skladiščenje raket. Iz Hamasa so že včeraj potrdili, da je življenje izgubilo več pomembnih pripadnikov gibanja, med njimi vojaški vodja v Gazi, Basem Isa.

Strah pred resnično vojno

Tokratne izmenjave med Izraelom in Hamasom so najhujše od vojne v Gazi leta 2014 in pri Združenih narodih so že izrazili bojazen, da bi se zadnje dogajanje lahko razvilo v resnično vojno.

Odposlanec ZN za Bližnji vzhod Tor Wennesland je dejal, kako organizacija pospešeno sodeluje z vsemi stranmi, da bi znova vzpostavili mir, medtem ko je glavni tajnik ZN, Antonio Guterres, izrazil »globoko zaskrbljenost« zaradi nenehnih napadov z obeh strani.

Naraščajoče napetosti

Stopnjevanje nasilja sledi tednom napetosti v Jeruzalemu med islamskim postnim mesecem ramadanom, ko je v mošeji Al-Aksa in okoli nje večkrat prišlo do spopadov med izraelsko policijo in paletinskimi protestniki.

Obe strani v izmenjavi uporabljata ostre besede. Predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu je dejal, da bo vojska plačala »zelo visoko ceno« za raketne napade; vodja Hamasa, Ismail Hanija, pa je izjavil: »Če želijo stopnjevati, so uporniki pripravljeni, če želijo končati, so uporniki pripravljeni.«

Jeruzalemski patriarh spodbuja mednarodno posredovanje

Tudi po besedah latinskega patriarha v Jeruzalemu, nadškofa Pierbattiste Pizzaballe, so se razmere v Sveti deželi zaradi nenehnih spopadov med Izraelci in Palestinci že znašle na kritični točki. »Zelo težko je predvideti, kaj se bo zgodilo v naslednjih dneh,« je frančiškanski pater dejal v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA.

Dežela ni prvič v položaju, ko se stvari lahko »zlahka poslabšajo ali pa umirijo«. Kot edino možnost umiritve razmer nadškof Pizzaballa navaja mednarodni pritisk na obe strani, Hamas in Izrael. »Bojim pa se, da se to ne bo prav kmalu zgodilo,« tako Pizzaballa. Nadaljnje stopnjevanje nasilja in spopadov bo seveda najbolj prizadelo najbolj uboge prebivalce države.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh