Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sporazum s Črno goro tik pred zaključkom

Objava: 21. 03. 2012 / 09:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sporazum s Črno goro tik pred zaključkom

Po navedbah tamkajšnjega nuncija naj bi novi sporazum med državo in Cerkvijo v Črni gori podpisali maja ali junija letos v Vatikanu.

Pogajanja o sporazumu med Svetim sedežem in Črno goro so očitno tik pred zaključkom. Predvidoma maja ali junija letos naj bi črnogorski predsednik Filip Vujanović odpotoval v Vatikan in tam dokument tudi podpisal, je minuli ponedeljek napovedal za Črno goro pristojni vatikanski odposlanec nadškof Alessandro D'Errico. Pogajanja naj bi se zaključila v teh dneh z vstavitvijo manjših popravkov na željo vlade ministrskega predsednika Igorja Lukšića.

Konkordat bo nadomestil dosedanjo pogodbo, ki je bila sklenjena leta 1886 s tedanjo kneževino Črno goro. Z večino drugih postkomunističnih držav v srednji, vzhodni in južni Evropi je Sveti sedež ustrezne pogodbe med državo in Cerkvijo uredil po letu 1990.

V Črni gori živi okoli dvaindvajset tisoč katoličanov. Večji del prebivalstva pripada pravoslavni Cerkvi. Katoliška Cerkev je organizirana v dveh škofijah: v nadškofiji Bar, ki je bila ustanovljena že leta 1034, in v škofiji Kotor. V nadškofiji Bar več kot polovica katoličanov govori albanski jezik. Drugi del katoličanov v Baru, pa tudi v Kotorju, je večinoma Hrvatov, njihov materni jezik pa je hrvaško-črnogorski.

Cerkvenopolitično Kotor že dolgo pripada hrvaški nadškofiji Split-Makarska. Kotorski škof je tako tudi član Hrvaške škofovske konference.

Črnogorska vlada načrtuje tudi sporazum z obema pravoslavnima Cerkvama v deželi, ki jima pripada okoli 72% večinskega prebivalstva. Obe Cerkvi druga drugo tudi uradno priznavata.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh