Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sporazum Vatikan-Kitajska bo podaljšan brez sprememb

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 10. 2022 / 10:33
Oznake: Cerkev, Odnosi, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.10.2022 / 14:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sporazum Vatikan-Kitajska bo podaljšan brez sprememb
Sporazum naj bi bil začetni predujem za dokončno vzpostavitev uradnih diplomatskih vezi s Kitajsko. FOTO: Vatican Media

Sporazum Vatikan-Kitajska bo podaljšan brez sprememb

Vatikan in Kitajska bosta že drugič podaljšala začasni sporazum o imenovanju škofov, ob vse večjih polemikah, ki se v Hongkongu nadaljujejo zaradi sojenja proti kitajskemu kardinalu Zenu.

Po navedbah spletnega portala Crux naj bi bil sporazum s Kitajsko »predvidoma podaljšan 22. oktobra 2022, in sicer brez sprememb« sedaj veljavnega besedila, tiskovni urad Svetega sedeža pa naj bi podaljšanje »v kratkem tudi uradno oznanil«.

Sporazum je oblikovan po vzoru sporazuma Svetega sedeža z Vietnamom, ki Svetemu sedežu omogoča, da izbere škofe iz nabora kandidatov, ki jih predlaga vlada.

Čeprav pogoji sporazuma niso bili nikoli objavljeni, naj bi bil sporazum, sklenjen septembra 2018, oblikovan po vzoru sporazuma Svetega sedeža z Vietnamom, ki Svetemu sedežu omogoča, da izbere škofe iz nabora kandidatov, ki jih predlaga vlada. Ko je bil leta 2018 objavljen začasni sporazum, je papež Frančišek uradno priznal osem škofov, ki jih je imenovala kitajska vladna Patriotska zveza brez papeževega dovoljenja, kar je pomenilo, da so bili dotlej praviloma izobčeni.

Kitajski verniki pri bogoslužju. FOTO: Vatican Media

Dogovor, za katerega številni poznavalci kitajsko-vatikanskih odnosov menijo, da je začetni predujem za dokončno vzpostavitev uradnih diplomatskih vezi s Kitajsko, je bil obnovljen oktobra 2020. Tedanji ameriški državni sekretar Mike Pompeo je le nekaj tednov pred tem v prispevku za ameriško revijo First Things izrekel ostro kritiko sporazuma: izpostavil je kršitve človekovih pravic in verske svobode na Kitajskem ter namignil, da Vatikan in papež Frančišek tvegata izgubo moralne avtoritete, ker ne izzivata Kitajske glede verske svobode.

Vatikan podpira politiko majhnih korakov.

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je takrat v pogovoru s časnikarji pojasnil, da Vatikan kritik dogovora ni le slišal, ampak jih je tudi »upošteval, saj gre za izjemno občutljivo vprašanje«. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo Vatikan s sedanjim načinom dialoga in sodelovanja dolgoročno dosegel ta cilj: »Podpiramo politiko majhnih korakov. Verjamemo, da je vsak rezultat, tudi če ni presenetljiv, tudi če ni nazoren, tudi če se na začetku ne zdi, da daje velike rezultate, vendarle korak naprej k večji verski svobodi.«

Kitajski katoličani. FOTO: Vatican Media

Od prvotne sklenitve sporazuma leta 2018 je bila imenovana zgolj peščica škofov, kar je nekatere opazovalce spodbudilo k dvomu o njegovi učinkovitosti, drugi kritiki pa trdijo, da kitajski uradniki sporazum izkoriščajo, da bi upravičili svoje zatiranje vere s podiranjem cerkva in križev iz krščanskih župnij.

Razprava o sporazumu in njegovi obnovitvi se je znova razplamtela ob aretaciji kitajskega kardinala Josepha Zena.

Razprava o sporazumu in njegovi obnovitvi se je znova razplamtela poleti ob aretaciji kitajskega kardinala Josepha Zena, upokojenega škofa Hongkonga, in petih drugih oseb, obtoženih, da so se v skladu z zakonom o nacionalni varnosti, ki ga je uvedel Peking, za svoja prodemokratična prizadevanja dogovarjali s tujimi silami.

Nalaganje
Nazaj na vrh