Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan upa na izboljšanje sporazuma s Kitajsko

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 04. 2022 / 15:56
Oznake: Cerkev, Odnosi, Politika, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.04.2022 / 16:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan upa na izboljšanje sporazuma s Kitajsko
Vatikan želi po koncu epidemije znova vzpostaviti neposreden stik s predstavniki vlade v Pekingu. FOTO: Pixabay

Vatikan upa na izboljšanje sporazuma s Kitajsko

Vatikan upa, da bo v določenih točkah lahko izboljšal nekoliko sporen dogovor s Kitajsko o imenovanju škofov v tamkajšnji Katoliški cerkvi.

Kot je vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin pojasnil v pogovoru za katoliško agencijo ACI Stampa, želijo po koncu epidemije znova vzpostaviti neposreden stik s predstavniki vlade v Pekingu. Ob tem želijo »premisliti o dosedanjih rezultatih sporazuma in morda o potrebi po razjasnitvi ali preoblikovanju nekaterih točk«.

Sporazum med Svetim sedežem in Kitajsko, katerega besedilo ostaja skrivnost, je deležen številnih kritik, ker življenja kitajskih katoličanov doslej ni izboljšal.

Začasni sporazum med Rimom in Pekingom, ki je začel veljati oktobra 2018, je bil leta 2020 prvič podaljšan za nadaljnji dve leti. Rok se znova izteče prihodnjo jesen. Odtlej je bilo le razmeroma malo novih škofovskih imenovanj, ki so jih potrdile tako kitajske oblasti kot tudi Vatikan oz. papež. Kardinal Parolin konkretnih primerov v pogovoru ni omenjal.

Sporazum, katerega besedilo ostaja skrivnost, je deležen številnih kritik, ker življenja kitajskih katoličanov doslej ni izboljšal. Poleg tega so pripadniki t.i. podzemne Cerkve, ki uradno ni pod nadzorom oblasti, dodatno odrinjeni na rob. Rimska informacijska služba Asianews je v teh dneh poročala, da je bilo v zadnjih nekaj mesecih aretiranih in znova ugrabljenih več škofov in duhovnikov podzemne Cerkve.

Nalaganje
Nazaj na vrh