Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan in Kitajska podaljšala začasni sporazum

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 10. 2020 / 11:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.10.2020 / 13:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan in Kitajska podaljšala začasni sporazum

Sporni sporazum o imenovanju kitajskih škofov podaljšan za dve leti.

FOTO: Vatican Media

Vatikan in Ljudska republika Kitajska sta danes, 22. oktobra 2020, za dve leti podaljšala veljavnost začasnega sporazuma o imenovanju škofov v Cerkvi na Kitajskem, poroča Radio Vatikan. Sporazum, podpisan konec septembra 2018, se je iztekel danes.

Ob prenehanju veljavnosti začasnega sporazuma obe strani podpisnici soglašata, da se poskusno obdobje izvajanja začasnega sporazuma podaljša za nadaljnji dve leti. Kot poroča Radio Vatikan, je bil po mnenju Svetega sedeža začetek izvajanja sporazuma, ki je temeljne eklezialne in pastoralne vrednosti, pozitiven, zahvaljujoč dobri komunikaciji in sodelovanju med obema stranema na področju dogovorjene tematike. Sveti sedež ima prav tako namen nadaljevati odprt in konstruktiven dialog v podporo življenju Katoliške cerkve in v dobro kitajskega naroda.

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je podaljšanje sporazuma potrdil že včeraj, napovedal pa v letošnjem septembru. Katoliška cerkev na Kitajskem naj bi z omenjenim sporazumom znova našla svojo edinost in »korak za korakom« dosegla normalizacijo odnosov, je po poročanju italijanskih medijev izjavil kardinal Parolin. Vzpostavitev diplomatskih odnosov med državama ni niti predmet niti cilj tega dokumenta.

Natančno besedilo sporazuma, podpisanega 22. septembra 2018, javnosti še danes ni znano. Kardinal Parolin je ob tem pripomnil, da sta se obe strani dogovorili za ohranitev tajnosti dokumenta, saj gre za sporazum »ad experimentum«, torej poskusni dogovor. Parolin je še povedal, da so bili kljub oteženim okoliščinam zaradi epidemije koronavirusa »stiki med Vatikanom in Kitajsko neprekinjeni«, tudi v zadnjih dneh. Sporazum je bil sicer v zadnjih dveh letih deležen tudi številnih kritik.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh