Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sporna nova krvna preiskava za ugotavljanje Downovega sindroma povod za številne polemike

Objava: 06. 07. 2012 / 09:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sporna nova krvna preiskava za ugotavljanje Downovega sindroma povod za številne polemike

Preiskava naj bi bila še ta mesec na voljo v Nemčiji, Avstriji in Švici, nemški vladni predstavnik invalidske organizacije pa zahteva prepoved njene uporabe.

V Nemčiji se trenutno odvija ostra razprava o novi krvni preiskavi za nosečnice, s pomočjo katere naj bi pri nerojenem otroku ugotovili prisotnost Downovega sindroma. Krvna preiskava naj bi bila še ta mesec na voljo v Nemčiji, Avstriji in Švici, nemški vladni predstavnik invalidske organizacije pa zahteva prepoved njene uporabe. Po mnenju pravnih izvedencev omenjena preiskava namreč krši prepoved o diskriminaciji v nemškem zveznem zakonu, prav tako pa ni v skladu z zakonom o genski diagnostiki. Kritika nove preiskave je prišla tudi s strani katoliške Cerkve.

Predsednik Nemške zdravniške zbornice uporabo nove preiskave zagovarja, saj se je sodobna družba po njegovih besedah sama odločila za predporodno diagnostiko in ‘kolesa zdaj ni več moč zavrteti nazaj’. Po njegovem mnenju je bolje izvesti krvno preiskavo kot pa tvegano preiskavo plodovnice. Sam krvne preiskave ne vidi kot srž problema, saj razprava ni namenjena novi diagnostični metodi, ‘pač pa predporodni diagnostiki in njenim posledicam na splošno’.

Nova krvna preiskava naj ne bi postala tržni medicinski izdelek, saj ‘ciljno ogroža varnost in zdravje nerojenega otroka’ in njenih stroškov ne bo krila državna zdravstvena blagajna.

Po mnenju nemškega vladnega predstavnika invalidske organizacije pa nova preiskava ne služi ne medicinskemu ne terapevtskemu namenu. Po zakonu o genski diagnostiki naj bi bila izpolnjena ravno ta dva pogoja za dopustnost predporodne preiskave, Downov sindrom pa je stanje, ki ga ni moč odpraviti s terapijo in ni ‘ozdravljivo’. Krvna preiskava bi pomenila zgolj selekcijo ljudi z Downovim sindromom, kar je ‘najhujša oblika diskriminacije, saj jim odreka pravico do življenja’.

Pred posledicami nove krvne preiskave je posvaril tudi augsburški pomožni škof Anton Losinger. Izvajanje omenjene preiskave bi ‘sprožilo močan učinek v predporodni diagnostiki’, kar bi posledično pomenilo življenjsko ogroženost nerojenih otrok z genskimi nepravilnostmi.

V Avstriji pa so pri organizaciji ‘Aktion Leben’ izrazili ostro kritiko do nove krvne preiskave za nosečnice, saj so bodoče mamice na ta način pod pritiskom, da ‘morajo na svet spraviti le popolnega, zdravega otroka’. Kot navajajo, se že zdaj ne rodi okoli 90% otrok z Downovim sindromom.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh