Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sprave med lefebvrovci in Vatikanom še ni na vidiku

Objava: 23. 07. 2012 / 10:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sprave med lefebvrovci in Vatikanom še ni na vidiku

V izjavi bratovščine sv. Pija X. po generalnem kapitlju v Econu ponovna kritika ‘zmot’ drugega vatikanskega cerkvenega zbora.

Sprave med lefebvrovsko bratovščino sv. Pija in Vatikanom očitno še ni na vidiku. Bratovščina je minuli konec tedna objavila uradno izjavo po zaključku generalnega kapitlja v švicarskem Econu, iz katere je razvidno, da med obema stranema še vedno obstaja preveč nerešenih vprašanj. V izjavi je zapisano, da člani bratovščine v tem trenutku ne vidijo možnosti za odprto razpravo in vrnitev pod okrilje cerkvene avtoritete.

Vatikanskega dokumenta, o katerem so razpravljali tudi na generalnem kapitlju, v sklepni izjavi ne omenjajo, govorijo pa o ‘potrebnih pogojih za morebitno kanonično normalizacijo’. Če bodo ti pogoji izpolnjeni, bodo po lastnih navedbah člani bratovščine sklicali ‘izredni kapitelj’.

Izrecno so poudarili tudi svojo podporo cerkvenemu nauku in papežu kot ‘Kristusovemu namestniku na Zemlji’, ponovno pa so izrazili kritiko drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965), ki je uvedel ‘na zmotah utemeljene novosti’ in reforme.

Lefebvrovci so v izjavi tudi zapisali, da so ‘vendarle našli skupne točke pri temeljni nalogi bratovščine: ohranjanju in branjenju katoliške vere, vzgoji in izobrazbi dobrih duhovnikov in prizadevanju za obnovitev krščanstva’.

Izjavo bratovščine sv. Pija so uradno komentirali tudi v Vatikanu, označili pa so jo predvsem kot ‘interni dokument’ za razpravo med pogajalskima stranema, kot je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Vatikan še vedno pričakuje uradno izjavo lefebvrovcev ‘za nadaljevanje dialoga med bratovščino sv. Pija in vatikansko komisijo ‘Ecclesia Dei’.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh