Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spravna izjava poljske in ruske Cerkve

Objava: 19. 03. 2012 / 08:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spravna izjava poljske in ruske Cerkve

“Odpiramo novo poglavje v medsebojnih odnosih”, pojasnjuje lublinski nadškof Budzik.

Katoliška Cerkev na Poljskem in ruska pravoslavna Cerkev sta sporazumno pripravili skupno izjavo o poljsko-ruski spravi. Po navedbah avstrijske katoliške agencije Kathpress bosta pravoslavni moskovski patriarh Kiril I. in predsednik katoliške Poljske škofovske konference nadškof Jozef Michalik dokument podpisala letošnjega avgusta v Varšavi.

Lublinski nadškof Stanislaw Budzik je po zasedanju dialoške komisije obeh Cerkva v Varšavi povedal, da je skupna izjava zgodovinskega pomena, saj je prva te vrste pri obeh Cerkvah. V izjavi bodo Poljaki in Rusi pozvani, naj si odpustijo trpljenje, ki so si ga povzročili med seboj ter naj si prizadevajo za spravo med narodoma. Po besedah nadškofa Budzika želita obe Cerkvi odpreti novo poglavje v medsebojnih odnosih. Posebej v ta namen ustanovljena dialoška komisija obeh Cerkva je izjavo pripravljala več kot dve leti.

Odnosi med Poljsko in Rusijo so med drugim še danes obremenjeni zaradi vloge Sovjetske zveze v začetku druge svetovne vojne in zaradi poboja poljskih vojnih ujetnikov, Moskva pa je Varšavi naprtila odgovornost za smrt tisočev sovjetskih vojnih ujetnikov med poljsko-sovjetsko vojno v začetku dvajsetih let prejšnjega stoletja. Ker se zgodovinarji obeh držav glede določenih točk ne morejo zediniti, je izjemno zahtevna tudi priprava skupne spravne izjave, je decembra 2010 pojasnil upokojeni nadškof iz Gniezna, Henryk Muszynski. Nadškof Muszynski je skupaj z vodjo zunanjega urada moskovskega patriarhata metropolitom Hilarionom vodil omenjeno dialoško komisijo.

Patriarh Kiril I. bo na povabilo pravoslavne poljske Cerkve deželo obiskal v letošnjem avgustu. To bo njegov prvi obisk v tej pretežno katoliški deželi, odkar opravlja naloge moskovskega patriarha. Poljsko je sicer obiskal že leta 2004, kot vodja urada za zunanje zadeve. Kiril I. je po prevzemu vodilnega položaja februsrja 2009 napovedal, da bo v času svojega uradovanja obiskal vse samostojne pravoslavne Cerkve in sicer v kronološkem vrstnem redu. Poljska je na seznamu pravoslavnih Cerkva uvrščena na dvanajsto mesto.

Na fotografiji: moskovski patriarh Kiril I.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh