Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spravna slovesnost na Zaplazu

Janez Gril
Za vas piše:
Janez Gril
Objava: 22. 05. 2015 / 08:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spravna slovesnost na Zaplazu

Spravna slovesnost bo v soboto, 30. maja 2015, v Marijinem božjepotnem središču na Zaplazu, kjer počiva blaženi Alojzij Grozde.

Relikvije Alojzija Grozdeta, foto: Tatjana Splichal

Ob letošnjem spominjanju 70. obletnice konca 2. svetovne vojne in povojnih množičnih zunajsodnih umorov se bomo tudi v novomeški škofiji, ki je še posebej zaznamovana z vojnim in povojnim dogajanjem, pridružili slovenskemu spravnemu procesu. Spravna slovesnost bo v soboto, 30. maja 2015, v Marijinem božjepotnem središču na Zaplazu, kjer počiva blaženi Alojzij Grozde, prvi slovenski mučenec in priprošnjik za spravo v našem narodu.

Spravno slovesnost smo poimenovali Resnica in sočutje in se z njo pridružili istoimenski državljanski pobudi, ki želi »po sedemdesetih letih vzpostaviti proces dokončnega slovesa od druge svetovne vojne ter z njo povezane državljanske vojne in povojnega nasilja ter odpreti prostor svobodnega, varnega in iskrenega medsebojnega življenja za naše otroke.«

Vsi si moramo prizadevati za sočutni spomin brez ideooških interpretacij

S slovesnostjo želimo opozoriti na najgloblji temelj sprave: na odpuščajočo Božjo ljubezen, ki zaobjema vse, tako žrtve kot njihove rablje, prav tako tudi potomce enih in drugih. Verni ljudje smo prepričani, da s tem sledimo Božji usmiljeni ljubezni. Neverne in drugače misleče pa vabimo, da se nam pridružijo in da motiv za resnico in sočutje najdejo v najglobljih temeljih svoje človečnosti. Zato menimo, da si moramo vsi prizadevati za sočutni spomin na tragične dogodke, iskreno, brez ideoloških interpretacij ubesediti dogodke naše travmatične zgodovine ter biti pripravljeni na iskreno kesanje, obžalovanje in odpuščanje za mirnejše in strpnejše sožitje.

Maševal bo škof Andrej Glavan

Slovesnost na Zaplazu se bo začela z mašo ob 10. uri na prostoru ped cerkvijo, ki jo bo vodil škof Andrej Glavan. Po maši bo sledil blagoslov spominskega obeležja: betonskega križa in kamnite posode pod njim. Predstavniki mladih bodo vanjo med posebnim obredom vsuli prgišče zemlje s 30 simbolnih krajev, kjer so pred 70 leti trpeli naši ljudje na vseh straneh. Imena teh 30 simbolnih krajev trpljenja in smrti bodo napisana na kamnitem obodu okoli posode. V celoto jih bo povezoval napis Resnica in sočutje 1945 - 2015. Pel bo združeni pevski zbor dekanije Leskovec s solistom Lucasom Somoza Ostercem pod vodstvom prof. Aleša Makovca. Zbrane bo nagovorila Katarina Kompan Erzar.

Zvečer ob 20. uri bo v cerkvi na Zaplazu še koncertna izvedba Requiema Johna Rutterja ter prva izvedba skladbe (psalma) De profundis Aleša Makovca. Deli bo izvajal zbor Vokalna akademija Jurij Slatkonja iz Novega mesta s solistko Matejo Arnež Volčanšek pod vodstvom prof. Aleša Makovca. Vstop je prost.


Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh