Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spregovorimo o vrstniškem nasilju

Za vas piše:
K. C.
Objava: 08. 09. 2016 / 09:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spregovorimo o vrstniškem nasilju

Spregovorimo o vrstniškem nasilju

Vrstniško nasilje je težava, o kateri ne smemo molčati.

Nasilje je vsako dejanje, katerega namen je škoditi drugemu človeku. Uničuje odnose in povzroča veliko trpljenja. Tema meseca v septembrski Mavrici je vrstniško nasilje, to je nasilje, ki se dogaja med otroki in mladostniki podobne starosti. O tej težavi moramo nujno govoriti, da zaščitimo žrtve in nasilje preprečimo.

Vrste vrstniškega nasilja

Za preprečevanje nasilja je zelo pomembno, da ga najprej prepoznamo. K telesnemu nasilju sodijo udarci, spotikanje, ščipanje, vlečenje za lase in druga dejanja, ki žrtvi povzročajo telesne bolečine. Pri besednem nasilju nasilnež ustrahuje in prizadene žrtev s kričanjem, žalitvami in posmehovanjem. Odnosno nasilje se najpogosteje kaže kot izključevanje določenega otroka iz skupine. Je bolj prikrito, zato ga odrasli teže opazijo, vendar je za žrtev prav tako boleče kot druge oblike nasilja. K spletnemu nasilju spada pošiljanje ali objavljanje žaljivih slik, sporočil, groženj in podobno. Spletno nasilje se najpogosteje izvaja prek osebnih telefonov in na družabnih omrežjih, na primer na facebooku.
tema mesec

Zapomni si: Vsak človek je na svoj način poseben in vsi smo Božji otroci, vredni ljubezni in spoštovanja. Nihče nima pravice biti nasilen do tebe. Tudi ti nimaš pravice biti žaljiv, nespoštljiv ali kako drugače nasilen do drugih.

Posledice vrstniškega nasilja

Telesno nasilje povzroča poškodbe in bolečine na telesu, prav vse oblike nasilja pa bolijo in ranijo dušo. Otroci, ki so žrtve nasilja, so žalostni in prestrašeni, počutijo se manjvredni. Lahko celo mislijo, da so sami krivi, ker so drugi do njih nasilni, vendar to ni res. Pogosto jih je sram, ker se ne znajo postaviti zase, počutijo se osamljeni in nemočni.

Ker vemo, kako hude posledice ima nasilje, o njem ne smemo molčati. Najpomembneje je, da o nasilju takoj poveš odrasli osebi, ki ji zaupaš: staršem, teti, babici, učiteljem ali drugim delavcem na šoli.

Jeza rodi nasilje

Jeza je povsem normalno čustvo. Doživljamo jo, ko nas nekdo izziva ali ko želimo nekaj doseči, pa nam nekdo ali nekaj to prepreči. Iz nje se pogosto rodi nasilje. Včasih smo tako jezni, da kričimo, iz nas letijo grde besede in bi kar udarili tistega, ki nas je razjezil. Vendar z nasiljem ne rešimo težav. Zato je pomembno, da se že kot otroci naučimo obvladovati jezo. To pomeni, da se v trenutkih jeze znamo umiriti in preprečiti izbruh nasilja. Šele ko se umirimo, postanejo naše misli spet jasne. Takrat lahko po mirni poti rešujemo težavo.

Obvladovanja jeze se lahko naučiš v treh preprostih korakih. Pri tem ti pomaga semaforček. Vabim te, da si izdelaš svojega in ga prilepiš na vidno mesto.

Pripravila Marina Vidmar
Ilustriral Damijan Stepančič

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh