Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spremembe pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 19. 08. 2014 / 10:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spremembe pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev

Spremembe pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev

Konec lanskega leta 2013 je bila sprejeta novela Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Poglejte, kakšne so novosti.

Konec lanskega leta 2013 je bila sprejeta novela Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Nekatera določila so stopila v veljavo že s 1. januarjem 2014, druga pa bodo začela veljati z novim šolskim letom, ki se nezadržno približuje. Avgusta pa se je že zvišala denarna socialna pomoč.

Šolska prehrana

Glavna novost je poenostavitev postopkov za subvencijo šolske prehrane. Od zdaj večinoma ne bo več treba oddajati vlog za subvencijo malice in kosila, saj bodo šole upoštevale podatke iz veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji. Vlogo je treba vložiti samo, če družina te odločbe ali odločbe o državni štipendiji 1. septembra 2014 ne bo imela. Vendar je še vedno nujna prijava na malico oziroma kosilo v šoli. Šola bo sama preverila, kolikšna subvencija otroku pripada za šolsko prehrano.


Od zdaj večinoma ne bo več treba oddajati vlog za subvencijo malice in kosila. Foto: Oton Naglost

Sprememba denarnega stanja bo upoštevana

Druga pomembna sprememba je, da bodo Centri za socialno delo pri dodelitvi socialnih transferjev realneje upoštevali materialno stanje vlagatelja kot do zdaj. Če se bo dohodek v družini spremenil (upokojitev staršev, izguba službe …), bo to upoštevano, saj bo družina lahko vložila novo vlogo, CSD pa bo izdal novo odločbo na podlagi spremenjenega materialna stanja. Poleg tega pa se kot dohodek družine ne bo več upošteval celoten otroški dodatek, pri družinah, ki že prejemajo denarno socialno pomoč, pa se kot dohodek ne bo upoštevalo študentsko delo, temveč le njihovi tekoči (periodični) dohodki.

"Doslej je veljalo, da se o pravicah družine (otroški dodatek, plačilo za vrtec, subvencija šolske prehrane, državna štipendija …) na novo odloča glede na spremenjene dohodke družine šele v primeru, ko je nekdo v družini povsem izgubil dohodke iz dela. Ker zaposleni ob izgubi zaposlitve praviloma lahko še nekaj časa prejemajo nadomestilo za čas brezposelnosti, so družini otroški dodatek in druge pravice na novo odmerili z upoštevanjem novih razmer v družini šele po preteku obdobja, ko tisti, ki je izgubil zaposlitev, ni več prejemal niti nadomestila za čas brezposelnosti, čeprav je to nadomestilo praviloma mnogo nižje od plače, ki jo je prejemal, ko je bil še zaposlen," je razložil Tomaž Merše iz društva Družinska pobuda. "Po novem se kot sprememba, ki vpliva na višino pravic družine, ne šteje le izguba ali začetek prejemanja periodičnega dohodka, ampak tudi sprememba vrste periodičnega dohodka. To pomeni, da se družini pravice na novo odmerijo v skladu z novo višino dohodkov takoj po morebitni izgubi zaposlitve (pri odmeri se upošteva višina nadomestila za čas brezposelnosti, če ga prejema brezposelna oseba). Po izteku pravice do nadomestila se pravice spet odmerijo na novo z upoštevanjem, da oseba nima več niti tega dohodka." Podobno je tudi pri upokojitvi in prehodu z dela za polni delovni čas na skrajšanega.

1. septembra 2014 se bo z novelo zakona razširil krog upravičencev do denarne socialne pomoči, in sicer tako, da se zvišuje znesek premoženja, ki se ne upošteva za pridobitev denarne socialne pomoči.

Štipendije in roki za oddajo vloge

Dijaki in študenti, ki želijo prejemati ali so že prejemali Zoisovo štipendijo, morajo oddati vloge zanjo do točno določenega roka, tisti, ki pa hočejo zaprositi za republiško štipendijo, rokov nimajo. Vlogo oddajo kadar koli v šolskem oziroma študijskem letu, vendar če želijo dijaki državno štipendijo prejemati od začetka šolskega leta, morajo vlogo za dodelitev državne štipendije vložiti avgusta, študenti pa septembra, da bodo upravičeni do državne štipendije že oktobra. Vlogo za državno štipendijo je treba oddati na Center za socialno delo.

Rok za oddajo vlog za potencialne bodoče in za že obstoječe Zoisove štipendiste je za dijake 5. september 2014, za študente pa 8. oktober 2014. Te vloge pa se oddajo na Sklad za razvoj kadrov in štipendije.

Povišali se bodo:

- otroški dodatek v enostarševski družini (avgusta je ta znašal 26,92 evra, septembra pa bo 53, 84 evra) in
- denarna socialna pomoč za drugo odraslo osebo (z 134,60 evra na 161,52 evra).
- osnovni znesek denarne socialne pomoči (z 269,20 evra na 265,22 evra).

Višji (usklajen) osnovni znesek denarne socialne pomoči vpliva tudi na višino izredne denarne socialne pomoči ob smrti družinskega člana (posmrtnine) in višino izredne denarne socialne pomoči pri kritju stroškov pogreba (pogrebnine). Posmrtnina bo znašala 265,22 evra, pogrebnina pa 538,40 evra (prej 530,44).

Vse novosti bodo upoštevane pri vlogah, ki bodo oddane od avgusta. O spremembi vrste periodičnega dohodka v družini je treba obvezno v osmih dneh po nastanku spremembe obvestiti Center za socialno delo. Upajmo, da bodo tako sredstva pravičneje porazdeljena in da bodo otroci lačni le znanja.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh