Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spremenjenje na gori

Za vas piše:
U.
Objava: 13. 03. 2022 / 08:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.03.2022 / 08:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spremenjenje na gori
Jezusovo spremenjenje na gori, mozaik p. Marka Ivana Rupnika. FOTO: Jože Potrpin

Spremenjenje na gori

Gradivo za družine za nedeljo, 13. marca (2. postno nedeljo), ki ga pripravlja Slovenski katehetski urad (SKU).

Razmislek o evangeliju (Lk 9,28-36)

Ko beremo o dogodku Jezusove spremenitve na gori, lahko vidimo tri ključne trenutke: Jezusova molitev in njena vidna »posledica«; šibkost človeka in njegov odziv na nepoznano; izraz Očetovega veselja nad pokorščino Sina. V postnem času smo povabljeni, da pomnožimo in poglobimo svoje molitveno življenje. Posledice naše molitve se verjetno ne bodo pokazale v naši spremenjeni zunanji podobi, lahko pa bodo vidne v načinu našega odzivanja na zunanje in notranje življenjske dogodke. Apostol Peter je v zadregi govoril o postavljanju šotora. Našel je celo pozitiven razlog, zakaj je dobro, da so bili trije apostoli navzoči pri spremenjenju. Ni vedel, kaj govori, pravi besedilo. Mogoče bomo tudi mi v letošnjem postnem času spoznali in sprejeli razloge premagovanja, molitve in sočutja. Morda bodo te drže postale nekakšna stalnica našega vedenja in bomo bolj vedeli, kaj govorimo. Oče se veseli Sinove pokorščine, postavlja nam ga za zgled in učitelja. V tem postnem času bomo lahko na novo postavili oz. prečistili svoj odnos do Odrešenika in njegovega nauka, obnovili svojo obljubo zvestobe v hoji za njim in tako tudi mi začutili Očetovo veselje nad svojimi sinovi in hčerami.


Predlogi pesmi

Cesta zvabila me je; Na križ si šel, Gospod; Jezus moj, ljubim te.

Vprašanja za pogovor v družini

Preberimo skupaj današnji evangelij. Vsak naj pove tisti stavek iz besedila, ki ga je posebej nagovoril oz. si ga je zapomnil. Člani družine lahko povedo več stavkov. Nato skušamo drug za drugim povedati, kaj je tisto, kar posebej nagovarja, in kako se to lahko pozna v njegovem življenju. Eden od staršev poskrbi, da pogovor teče umirjeno in da si ne segamo v besedo. Ko čutimo, da smo si povedali vse, je vsak povabljen, da izreče prošnjo. Nanjo odgovorimo z besedam: »Prosimo te, usliši nas!« Zaključimo z molitvijo Oče naš.

Gradivo je pripravil Slovenski katehetski urad. Prispevek je bil objavljen tudi v Naši družini (10/2022).

Dejavnost

Danes bomo evangeljski odlomek zaigrali. Pa ne enkrat – večkrat. Zaigrali bomo celoten odlomek in vedno bo nekdo drug Jezus tako, da bo vsak nad seboj zaslišal stavek: »Ta je moj sin/moja hči, moj izvoljenec. Vesel sem ga!« Božji glas »pripada« tistemu, ki je »bil Jezus« en krog pred tem. 

Kupi v trgovini

Razprodano
Spremenjenje
Duhovna rast
4,08€
Nalaganje
Nazaj na vrh