Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srbska pravoslavna cerkev se pripravlja na volitve novega patriarha

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 02. 2021 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.02.2021 / 12:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srbska pravoslavna cerkev se pripravlja na volitve novega patriarha

Srbska pravoslavna cerkev se pripravlja na volitve novega patriarha

18. februarja se bodo v Beogradu zbrali škofje z vsega sveta.

Stolnica sv. Save v Beogradu FOTO: Wikipedia

V Beogradu 18. februarja volijo novega patriarha Srbske pravoslavne cerkve. Kje natančno se bodo zbrali srbski pravoslavni škofje z vsega sveta, še ni znano, volilno skupščino pa bo vodil najstarejši na položaju, škof Lavrentije iz Šabca. Skupno je v Srbski pravoslavni cerkvi po svetu 39 škofov z volilno pravico (osem je že upokojenih), za izbiro novega patriarha pa se mora volitev udeležiti najmanj dve tretjini volilnih upravičencev.

Patriarha bodo na t.i. »apostolskih volitvah« izbrali škofje, ki so na položaju že najmanj pet let. Starostnih omejitev ni. Najprej bodo izbrali tri kandidate, ob čemer mora pri več predlogih posameznik prejeti 50 odstotkov plus en glas. Če takšne večine ne dobi nobeden od predlaganih kandidatov, je treba glasovanje ponavljati, dokler zahtevani rezultat ni dosežen. Pred vsakim glasovanjem, tudi pri ponovitvah, škofje obhajajo posebna prošnja bogoslužja, predvidena prav za izbiro novega patriarha.

Tri kuverte z imeni treh kandidatov nato vložijo v prazen ovitek za evangeliarij. Z žrebom določijo, kdo bo novi patriarh: spoštovani spovednik, ki mora biti menih, izvleče eno izmed kuvert. Novi patriarh bo na položaj umeščen nekaj dni po volitvah, in sicer v beograjski stolnici nadangela Mihaela, pozneje pa še v Peči na Kosovu, kjer je starodavni sedež srbskih patriarhov.

Jasnega favorita za novega patriarha zaenkrat še ni

Dosedanji srbski pravoslavni patriarh Irinej je 20. novembra lani umrl za posledicami koronavirusne bolezni. V skladu s cerkvenimi predpisi do izvolitve novega patriarha njegove naloge opravlja sveti sinod, ki ga vodi metropolit Hrizostom iz Sarajeva. Za začasnega upravitelja nadškofij Beograd in Karlovac je sveti sinod po Irinejevi smrti izvolil eparha Jovana iz Šumadije.

Jasnega favorita za novega patriarha zaenkrat še ni mogoče imenovati. Vedno znova se pojavlja nekaj imen, med katerimi sta recimo škof Irinej iz Novega Sada in škof Fotije iz Zvornika-Tuzle v Bosni.

Okoli 85 odstotkov izmed več kot sedem milijonov Srbov pripada Srbski pravoslavni cerkvi. Po nekaterih ocenah po svetu živi okoli 12 milijonov srbskih pravoslavnih vernikov.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh