Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srbski metropolit v Črni gori obtožen 'sovražnega govora'

Objava: 09. 06. 2011 / 09:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Srbski metropolit v Črni gori obtožen 'sovražnega govora'

Metropolit Amfilohije naj bi se zaradi žaljenja narodnih čustev črnogorskih državljanov zagovarjal pred sodiščem.

Srbski pravoslavni metropolit Amfilohije naj bi se zaradi sovražnega govora zagovarjal pred sodiščem. Državno tožilstvo črnogorskemu metropolitu očita, da je meseca januarja v svojih javnih nagovorih 'žalil narodna čustva črnogorskih državljanov', kot poročanje črnogorskih medijev povzemajo avstrijske katoliške agencije.

Metropolit Amfilohije je januarja javno kritiziral namero vlade, da na hribu Rumija nad obalnim mestom Bar poruši srbsko pravoslavno kapelo, ki je bila tam postavljena brez gradbenega dovoljenja. Metropolit je šel celo tako daleč, da je 'preklel' vsakogar, ki bi bil soudeležen pri rušenju. Ob neki drugi priložnosti je napadel črnogorski jezik in dejal, da želijo v Črni gori vpeljati nekakšen 'neobstoječi jezik, kakršnega v Črni gori ni še nihče nikoli govoril'.

Uradni jezik v Črni gori je po ustavi črnogorščina. Pred razglasitvijo neodvisnosti od Srbije je bil jezik označen kot srbski, čemur pa se zdaj v Črni gori izogibajo.

Metropolit Amfilohije naj bi se na sodišču zglasil danes, do česar pa po navedbah njegovega tiskovnega predstavnika ne bo prišlo, saj naj bi metropolit 'ne prejel nikakršnega uradnega vabila'. To seveda ne pomeni, da metropolit ne spoštuje sodišča in da uradnega vabila ne bo prejel, je poudaril tiskovni predstavnik. Po njegovih besedah obstaja verjetnost, da sodišče uradnega vabila metropolitu še ni moglo osebno izročiti, ker se je visoki cerkveni dostojanstvenik meseca maja udeležil srbskega pravoslavnega škofovskega koncila v Beogradu.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh