Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srbski patriarh: Cerkev ne bo dopustila instrumentalizacije kosovskega vprašanja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 03. 2023 / 07:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.03.2023 / 07:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srbski patriarh: Cerkev ne bo dopustila instrumentalizacije kosovskega vprašanja
Srbski pravoslavni patriarh Porfirije. FOTO: arhiv Družine

Srbski patriarh: Cerkev ne bo dopustila instrumentalizacije kosovskega vprašanja

Srbska pravoslavna cerkev še naprej ohranja vezi s Kosovom, je pred dnevi znova potrdil srbski pravoslavni patriarh Porfirije.

Patriarh je med bogoslužjem v Beogradu v nagovoru, ki je bil deležen velike medijske pozornosti, poudaril, da Cerkev nikakor ni zapustila svetih krajev na Kosovu in vernikov na tem območju, ter komentiral, kako o tem ni treba razpravljati v »udobnih pisarnah« ali »prostornih salonih«, poroča avstrijski Kathpress. Cerkev se skupaj z verniki zaveda posebnega pomena »srbskega ozemlja Kosova in Metohije«, obenem pa ne želijo, da bi jih kdo instrumentaliziral, je dejal patriarh in poudaril, kako mora Srbska pravoslavna cerkev v postnem času na poseben način moliti za prebivalce Kosova.

Diplomatska prizadevanja Zahoda v zadnjih letih niso privedla do večje normalizacije razmer med Srbijo in Kosovom.

Kosovo je leta 2008 razglasilo neodvisnost, česar pa Srbija ne priznava. Diplomatska prizadevanja Zahoda v zadnjih letih niso privedla do večje normalizacije razmer in pred kratkim so se napetosti znova zaostrile: prišlo je do cestnih blokad in streljanja. Pred nekaj dnevi so se v Bruslju sestali najvišji politiki Kosova in Srbije, da bi razpravljali o normalizaciji odnosov, vendar obe strani vztrajata pri svojem. Obenem so v Beogradu priredili ostre proteste prosrbskih nacionalističnih krogov, ki so nasprotovali vsakršnemu kompromisu glede kosovskega vprašanja.

Tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić je zavrnil izvajanje posameznih točk mirovnega načrta za obe državi, ki ga je pripravila Evropska unija in o katerem so razpravljali v Bruslju. Vodja kosovske vlade Albin Kurti je nato Vučića obtožil, da je prelomil besedo. Tako Srbija kot Kosovo si prizadevata za vstop v Evropsko unijo. Drugo srečanje voditeljev obeh držav pod nadzorom EU je načrtovano za 18. marec v Severni Makedoniji.

Patriarh Porfirije se je že večkrat zavzel za spravo med Srbi in kosovskimi Albanci.

Kosovo-Metohija je osrčje Srbske pravoslavne cerkve. Metohija na zahodu Kosova velja za »deželo samostanov« in tradicionalno je vsak srbski patriarh ustoličen ne le v Beogradu, ampak tudi v samostanu Peč, starem patriarhovem sedežu. Srbska pravoslavna cerkev se po lastnih navedbah temu ozemlju ne more odpovedati. Tudi Cerkev zavrača srbsko priznanje neodvisnosti Kosova, obenem pa se je patriarh Porfirije že večkrat zavzel za spravo med Srbi in kosovskimi Albanci.

Ne le Srbija, tudi številne druge države, predvsem v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki, pa tudi članice Evropske unije Grčija, Romunija, Slovaška, Španija in Ciper še niso priznale Kosova kot neodvisne države. To velja tudi za Sveti sedež. Vendar je papež Frančišek leta 2018 nekdanjo apostolsko upravo v Prizrenu povzdignil v škofijo (škofija Prizren-Priština), kar so nekateri razumeli kot korak k priznanju države Kosovo.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh