Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srbija in Kosovo dosegla dogovor glede registrskih tablic

Za vas piše:
M. M.
Objava: 24. 11. 2022 / 10:12
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2022 / 10:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srbija in Kosovo dosegla dogovor glede registrskih tablic
FOTO: Wikimedia Commons

Srbija in Kosovo dosegla dogovor glede registrskih tablic

»Z velikim veseljem sporočam, da sta glavna pogajalca Kosova in Srbije v okviru pogovorov pod pokroviteljstvom EU sklenila dogovor o ukrepih za izognitev nadaljnjemu zaostrovanju napetosti in da se povsem osredotočita na predlog za normalizacijo odnosov,« je na Twitterju po pogovorih srbskega pogajalca Petra Petkovića in kosovskega Besnika Bislimija sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Na pogovorih, ki jih je vodil poseben odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak, so se dogovorili, da bo Srbija prenehala izdajati registrske tablice z oznakami kosovskih mest, Kosovo pa bo prenehalo z ukrepi, povezanimi s preregistracijo vozil.

Odposlanec EU Miroslav Lajčak (na sredini) s pogajalcema obeh strani. FOTO: Twitter Miroslav Lajčak

Na Kosovu bi morali v torek začeti izdajati globe tistim lastnikom vozil, ki niso zamenjali srbskih registrskih tablic s kosovskim. Kosovski premier Albin Kurti v zadnjem hipu sporočil, da je na predlog ZDA za 48 ur preložil začetek izdajanja glob. Včeraj pozno zvečer pa sta strani dosegli dogovor za umiritev napetosti.

Kmalu o nadaljnjih korakih

»Obe strani bom v prihodnjih dneh povabil k razpravi o naslednjih korakih,« je zapisal Borrell. Predlog, ki naj bi ga predstavljal normalizacijo odnosov in ga je septembra predstavil Lajčak, sta podprli tudi Nemčija in Francija. »V primeru oviranja katere od strani lahko posrednik EU proces ustavi,« je povedal in poudaril, da se strani strinjata, da morajo biti pretekli dogovori, doseženi v okviru dialoga, izpolnjeni.

Zahvala ameriški diplomaciji za pomoč

Poseben odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak se je v prvem odzivu po pogovorih prav tako na Twitterju zahvalil obema pogajalcema in zunanjemu ministrstvu ZDA ter ameriški diplomaciji za podporo. Kosovski pogajalec Bislimi je medtem po poročanju STA sporočil, da je treba po dogovoru nadaljevati »intenzivne pogovore na podlagi predloga EU za normalizacijo odnosov, ki ga podpirata Nemčija in Francija«. Iz srbskega urada pa so sporočili, da je Priština pristala na vse, kar je zavračala v zadnjih dneh, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.



Nalaganje
Nazaj na vrh