Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srbski pravoslavni patriarh ustoličen na Kosovu

Objava: 05. 10. 2010 / 07:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Srbski pravoslavni patriarh ustoličen na Kosovu

Kosovo je ‘zevajoča rana Cerkve in srbskega ljudstva’.

S slovesnim bogoslužjem so minulo nedeljo na Kosovu ustoličili novega patriarha srbske pravoslavne Cerkve Irineja. Patriarh Irinej je bil po izvolitvi na svoj položaj ustoličen že januarja letos v Beogradu, ker pa je samostan patriarhov v kosovski Peči že od 13. stoletja dalje tradicionalni sedež beograjskega patriarhata, so slovesnost ob precejšnjem zanimanju mednarodne javnosti in s strogimi varnostnimi ukrepi izpeljali tudi tukaj. Poleg srbskega predsednika Tadića so se ustoličenja udeležili predstavniki vseh krščanskih Cerkva, pa tudi predstavniki islama in judovstva.

Osrednja točka Irinejevega nagovora, kar opazovalci razumejo tudi kot njegovo prednostno nalogo v naslednjem letu, je bilo Kosovo in njegov trajni pomen za srbsko ljudstvo in srbsko Cerkev. Kosovo, čigar samostojnosti ne priznavata ne država Srbija ne srbska pravoslavna Cerkev, ostaja po patriarhovih besedah ‘zevajoča rana za državo in Cerkev’. Kosovo je ‘domovina Srbije’ in obenem ‘najsvetejša dežela’ pravoslavne kulture, duhovnosti in Srbov nasploh. To je dežela, je dejal novi patriarh, prepojena s krvjo mučencev.

V svojem nagovoru je poglavar srbske pravoslavne Cerkve še izrazil obžalovanje, da je od kosovske vojne deželo moralo zapustiti na stotisoče Srbov, ki so še vedno odrezani od ‘svojih duhovnih zgodovinskih korenin’. Zato je patriarh pozval ‘močne mednarodne figure’, naj Kosova ne priznavajo kot državo, saj s tem ‘srbskemu ljudstvu odrekajo stoletja dolgo pravico do domovine, do premoženja in do grobov svojih prednikov’.

Patriarh Irinej je neposredno nagovoril tudi ‘častitljivo albansko ljudstvo in druga ljudstva na Kosovu’ ter jim izkazal svoje spoštovanje. Ta ljudstva, je pojasnil, so stoletja dolgo bivala v sožitju, in se vprašal, zakaj tega ne bi mogli početi še naprej. Vse prebivalce Kosova je povabil k miru in enotnosti in obenem izrazil upanje, da bi se zevajoče rane, zadane številnim ljudem, čim hitreje zacelile.

Patriarh Irinej je posebej pozdravil predstavnike drugih Cerkva in religij, med njimi tudi vatikansko delegacijo pod vodstvom predsednika Papeškega sveta za pospeševanje edinosti kristjanov, nadškofa Kurta Kocha, beograjskega katoliškega nadškofa Stanislava Hočevarja, poglavarja Srbske islamske skupnosti Adema Zilkića, zastopnika moskovskega patriarhata metropolita Hilariona, pravoslavnega škofa s Cipra Krizostoma II., metropolita Češke in Slovaške, Christopherja, ter predstavnike judovstva, staroorientalskih in protestantskih Cerkva.

Med slovesnostjo ustoličenja sta novemu patriarhu dva izmed najstarejših metropolitov srbske pravoslavne Cerkve, zagrebško-ljubljanski metropolit Jovan in črnogorski metropolit Amfilohije, izročila znamenja njegovega položaja – belo naglavno pokrivalo ter verigo z upodobitvijo Božje Matere. Od nekdanjega sedeža patriarhov v samostanski cerkvi v Peči je ostalo le še nekaj marmornih plošč, novi prestol z lesenimi rezbarijami pa je darilo grškega ženskega samostana Ormilias na polotoku Halkidiki. V samostansko cerkev so ga slovesno pripeljali ob letošnjih velikonočnih praznikih.

Po poročanju enot KFOR-ja in kosovske policije je na slovesnost v Peč pripotovalo okoli šest tisoč vernikov iz Srbije in Črne gore. Na Kosovo pa nista pripotovala politika srbske opozicije Tomislav Nikolić in Velimir Ilić, saj pristojnih oblasti na Kosovu nista bila pripravljena prositi za zahtevano dovoljenje.

Srbski predsednik Tadić je na Kosovo pripotoval s KFOR-jevim helikopterjem, predstavniki kosovske vlade pa na lastno željo niso prejeli povabila na slovesnost. Po podatkih varnostnih sil je celotna slovesnost potekala mirno in dostojanstveno.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh