Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Srce Britancev in njihovo življenje sta odprta za Božjo stvarnost’

Objava: 23. 09. 2010 / 06:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Srce Britancev in njihovo življenje sta odprta za Božjo stvarnost’

Papež Benedikt XVI. je na včerajšnji splošni avdienci govoril o svojem potovanju v Združeno kraljestvo.

Papež Benedikt XVI. je na včerajšnji splošni avdienci vernikom, ki so se zbrali na Trgu svetega Petra v Vatikanu, spregovoril o svojem apostolskem potovanju v Združeno kraljestvo, kjer se je mudil od minulega četrtka do nedelje. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, je sveti oče ob koncu splošne avdience spomnil še na plenarno zasedanje Mednarodne mešane komisije za teološki dialog med katoliško in pravoslavno Cerkvijo ter pozval k zavzetosti za polno edinost med kristjani, ob obujanju spominov na državniški obisk v Veliki Britaniji pa izrazil prepričanje, da je duša evropskih narodov krščanska.

Štiri dneve, ki jih je preživel na Škotskem, v Angliji in Walesu, je označil za čudovite trenutke, v katerih je lahko iz srca spregovoril srcem prebivalcev Združenega kraljestva, oni pa so spregovorili njemu, še posebej, kot je dejal, s svojo navzočnostjo in pričevanjem za vero. Sveti oče je ugotovil, kako je krščanska dediščina na vseh ravneh družbenega življenja še vedno močna in še vedno dejavna. Srce Britancev in njihovo življenje sta odprta za Božjo stvarnost in na Otoku obstajajo številni izrazi pobožnosti, ki so posebej prišli do izraza v času papeževega obiska.

Papež je pojasnil, da je bil osrednji namen njegovega obiska v Združenem kraljestvu beatifikacija kardinala Johna Henryja Newmana, ki ga je vernikom, zbranim na Trgu svetega Petra, postavil za zgled. Izrazil je prepričanje, da bi blaženega Newmana morali poznati vsi ljudje, saj britanski kardinal podpira namene in napore kristjanov, da bi povsod širili Kristusov vonj, zato da bi bilo vse njihovo življenje le izžarevanje njegovega, Jezusovega življenja. Benedikt XVI. je vsem, ki so se udeležili včerajšnje avdience, povedal, da je želel s svojim obiskom Združenega kraljestva tamkajšnjo katoliško skupnost spodbuditi, naj pogumno razširja večne moralne resnice, ki so temelj resnično človeške, pravične in svobodne družbe.

Ko se je spominjal posameznih dogodkov, ki so se zvrstili med 16. in 19. septembrom, je papež najprej izpostavil svoje srečanje s kraljico Elizabeto II. in prvo sveto mašo na potovanju, ki jo je daroval v Bellahouston Parku v škotskem Glasgowu in med katero je izpostavil potrebo po evangelizaciji. Omenil je tudi svoje srečanje s predstavniki katoliške vzgoje v Londonu ter srečanje z mladimi. Mlade je, kot je spomnil, pozval, naj ne zasledujejo skromnih ciljev ter se zadovoljujejo z lagodnimi izbirami, marveč naj ciljajo više: stremijo naj k resnični sreči, ki pa jo je mogoče najti le v Bogu. Verske voditelje v Združenem kraljestvu je poglavar katoliške Cerkve medtem pozval k iskrenemu dialogu, pri katerem je, kot je dejal, potrebno spoštovati načelo vzajemnosti.

Eden pomembnejših trenutkov v okviru papeževega 17. apostolskega potovanja izven Italije je bilo srečanje s predstavniki britanske civilne družbe, z akademiki, kulturniki in podjetniki ter z diplomatskim zborom in verskimi voditelji, ki je potekalo v skoraj tisoč let stari westminstrski dvorani. V tej ugledni zgradbi je sveti oče poudaril, da vera za zakonodajalce ne sme predstavljati problema, ki ga je potrebno rešiti, temveč dejavnik, ki bistveno prispeva k premikanju zgodovine in k javni razpravi nekega naroda, še posebej pri poudarjanju bistvenega pomena etičnega temelja pri odločanju na različnih ravneh družbenega življenja. Spomnil je še na svoje srečanje z anglikanskim primasom canterburyjskim nadškofom Rowanom Williamsom in ekumensko bogoslužje v westminstrski opatiji ter slednje označil za pomemben trenutek za odnose med katoliško skupnostjo in Anglikansko zvezo.

Sveti oče se je sestal tudi z upokojenci, ki bivajo v Hiši svetega Petra, s skupino žrtev spolnih zlorab s strani duhovnikov in s prostovoljci, ki se ukvarjajo z zaščito mladih v cerkvenih ustanovah, ter z britanskim premierom Davidom Cameronom, v westminstrski katedrali pa je v soboto daroval evharistično slavje. Ob tem je Benedikt XVI. spomnil na številno množico mladih, ki se je zbrala pri tej sveti maši, ter dejal, da so z udeležbo pokazali pripravljenost biti protagonisti novega obdobja pogumnega pričevanja, dejavne solidarnosti ter velikodušnega služenja evangeliju.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh