Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Srce se ne boji!'

Objava: 05. 05. 2011 / 04:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Srce se ne boji!'

V Cerkvi na Slovenskem bomo 27. maja 2011 praznovali prvi godovni dan bl. Alojzija Grozdeta, na ta dan pa bodo v posebno kapelo v romarski cerkvi Marijinega vnebovzetja na Zaplazu prenesli relikvije slovenskega mučenca.

V Cerkvi na Slovenskem bomo 27. maja 2011 praznovali prvi godovni dan bl. Alojzija Grozdeta (1923–1943), ki ga je za prvega slovenskega mučenca in blaženega 13. junija 2010 na Slovenskem evharističnem kongresu v Celju razglasil kardinal Tarcisio Bertone, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK. V novomeški škofiji so se odločili, da bo prenos Grozdetovih relikvij v posebno kapelo v romarski cerkvi Marijinega vnebovzetja na Zaplazu in vseslovensko praznovanje njegovega praznika v petek in soboto, 27. in 28. maja 2011.

V pričakovanju prenosa relikvij bl. Grozdeta v cerkev na Zaplazu se verniki po Sloveniji, še posebej pa v novomeški škofiji, od koder izhaja blaženi, na dogodek duhovno pripravljajo.

Že od novega leta dalje v podružnični in romarski cerkvi Matere Božje na Zaplazu potekajo Grozdetovi shodi, na katerih z mašo in posebnim nagovorom, ki se nanaša na Grozdeta, ter molitvenim bogoslužjem počastijo blaženega.

Za cerkveno občestvo so v ta namen pripravili knjižico s tridnevnico, ki bo vezana na 3., 4. in 5. velikonočno nedeljo (8., 15. in 22. maja 2011). Brošura bo vsebovala tri homilije, ki so jih pripravili beograjski nadškof metropolit mag. Stanislav Hočevar, dr. Anton Štrukelj in msgr. Igor Luzar.

Teden dni pred slovesnim praznikom bo v treh župnijah, s katerimi je bil blaženi na poseben način povezan, potekalo slovesno maševanje in molitev ob relikvijah bl. Alojzija Grozdeta.

V župniji Tržišče bo v torek, 24. maja 2011, sprejem relikvij bl. Alojzija Grozdeta. Mašo bo v župniji krsta bl. Alojzija daroval ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik.

V župniji Šentrupert bo sprejem relikvij v sredo, 25. maja 2011. Mašo in molitev bo v župniji, kjer je bil do sedaj pokopan, daroval nadškof Hočevar, ki je bil na začetku škofijskega postopka za beatifikacijo tudi Grozdetov postulator.

V župniji Mirna, župniji Grozdetove smrti, bo sprejem relikvij v četrtek, 26. maja 2011. Somaševanje bo vodil ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres.

Iz petka, 27., na soboto, 28. maja 2011, bo potekalo vseslovensko romanje mladih na Zaplaz z naslovom Grozdetova noč mladih. Mladi se bodo v petek, 27. maja 2011, zbrali ob 21. uri na Mirni in se od tam podali na 12 km dolgo pot na Zaplaz. Na Zaplaz bodo prispeli predvidoma ob 1.00. Ob 2.00 se bo začelo bdenje, med katerim bodo prisluhnili katehezi, ki jo bo pripravil koprski pomožni škof dr. Jurij Bizjak. Bdenje se bo zaključilo ob 7. uri zjutraj s hvalnicami in blagoslovom z Najsvetejšim.

Na Zaplazu bo v petek, 27. maja 2011, zvečer somaševanje duhovnikov in nekaterih škofov, blagoslov nove Grozdetove kapele in sprejem relikvij. Slovesnosti se bodo udeležili tudi naslednji škofje: celjski škof Stanislav Lipovšek, koprski pomožni škof Jurij Bizjak, mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek, murskosoboški škof Peter Štumpf in beograjski nadškof metropolit Stanislav Hočevar.

Sledilo bo nočno čaščenje, ki ga bodo v večernih urah oblikovali člani duhovnih gibanj in župnijskih skupin, ponoči pa mladi v okviru Medškofijskega odbora za mladino. V soboto, 28. maja 2011, dopoldne bo pred cerkvijo somaševanje škofov in duhovnikov, po maši pa prenos in položitev relikvij v kamniti oltar v Grozdetovi kapeli.

V jutranjih urah sobotnega dne (ob 7. uri) po slovesnem prepevanju hvalnic in blagoslovu z Najsvetejšim bodo molitveno češčenje vodile redovnice – šolske sestre De Notre Dame in hčere Marije Pomočnice.

Ob 9.30 bodo mladi na oltarni prostor pred cerkev na Zaplazu prinesli relikvije bl. Alojzija Grozdeta, kjer bo pol urni duhovni program mladih pod vodstvom Nade Žgur.

Ob 10. uri se bo začela slovesna maša, ki jo bo ob somaševanju škofov in duhovnikov vodil novi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. Juliusz Janusz. Homilijo bo imel nadškof Stres. Poleg nuncija Janusza in nadškofa Stresa se bodo maše udeležili tudi naslednji škofje: koprski pomožni škof Jurij Bizjak, ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran, novomeški škof Andrej Glavan in beograjski nadškof metropolit Stanislav Hočevar. Pri maši bodo sodelovali mladi iz vse Slovenije, predstavniki družin, invalidov, bogoslovci, narodne noše idr. Predstavniki iz vseh šestih slovenskih (nad)škofij bodo pri darovanju prinesli svečo z grbom svoje škofije. Sveče bodo naknadno namestili v Grozdetovo kapelo ob oltarju z njegovimi relikvijami, kjer bodo simbolično opozarjale na dejstvo, da je bl. mučenec Grozde sin slovenskega naroda in priprošnjik vseh Slovencev.

Ob koncu maše bo slovesen prenos relikvij bl. Alojzija Grozdeta v kapelo, kjer bodo položene v oltar. Slovesnost bosta neposredno prenašala Televizija Slovenija in Radio Ognjišče.

Dodatne informacije so na voljo na spletni povezavi: http://www.skofija-novomesto.si/article.php/20110328104549759_sl.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh