Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srebrni red za zasluge Zedinjeni Sloveniji

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 05. 07. 2021 / 14:47
Oznake: Družba, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2021 / 19:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srebrni red za zasluge Zedinjeni Sloveniji
Predsednik Zedinjene Slovenije Jure Komar prejema odlikovanje iz rok predsednika države. FOTO: Tamino Petelinšek/STA.

Srebrni red za zasluge Zedinjeni Sloveniji

Predsednik države Borut Pahor je na posebni slovesnosti vročil državna odlikovanja. Srebrni red za zasluge je prejela Zedinjena Slovenija – krovno društvo Slovencev v Argentini.

Zedinjena Slovenija je prejela srebrni red za zasluge za pomembno vlogo pri slovenskem osamosvajanju in mednarodnem priznanju Republike Slovenije ter za 70 let dragocenega ohranjanja slovenstva med Slovenci v Argentini. 

»Vsa čast in hvala vsem Slovencem«

V imenu društva Zedinjena Slovenija je srebrni red za zasluge prevzel predsednik Jure Komar in dejal, da so leta 1991 tudi v Argentini stopili skupaj in pred argentinsko družbo izrazili željo, da bi bila Slovenija samostojna. Po poročanju STA je ob prejemu odlikovanja povedal: »Vsa čast in hvala vsem Slovencem, ki so v tem času vodili našo skupnost pri tem podvigu. Njim pripada to odlikovanje.« Ob tem je še poudaril, da je za domovino treba skrbeti kot najdragocenejšo pridobitev.


Na podelitvi je bil tudi pomožni škof Anton Jamnik (tretji z leve). FOTO: PT

Predstavljali Slovenijo v Argentini

Kot so zapisali v obrazložitvi, so se v društvu prva leta delovanja usmerili v sprejem novih priseljencev in pomoč pri njihovem vključevanju v novo okolje. Organizacija je imela pomembno vlogo tudi med slovenskim osamosvajanjem. Zadali so si cilja, da Argentina čim prej prizna slovensko državo in da se ustvarijo pogoji za prihodnje odnose na več področjih. Ker tedaj še ni bilo diplomatsko-konzularnega predstavništva Republike Slovenije v Argentini, je Zedinjena Slovenija do imenovanja prvega pooblaščenca ministrstva za zunanje zadeve opravljala naloge predstavništva Slovenije.

Podelitve se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch (četrta z desne). FOTO: PT 

Odlikovanji tudi za Ninoslava Radovanovića in Petra Florjančiča

Predsednik Pahor je red za zasluge podelil Ninoslavu Radovanoviću za pomemben prispevek k razvoju slovenske kardiologije in izboljšanju zdravja številnih srčnih bolnikov v Sloveniji, medaljo za zasluge pa Petru Florjančiču za navdihujočo življenjsko zgodbo in izumiteljske dosežke v svetovnem merilu.



Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh