Zapri
Iskanje

Srebrni red za zasluge Zedinjeni Sloveniji

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 05. 07. 2021 / 14:47
Oznake: Družba, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2021 / 19:16
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Srebrni red za zasluge Zedinjeni Sloveniji

Srebrni red za zasluge Zedinjeni Sloveniji
Predsednik Zedinjene Slovenije Jure Komar prejema odlikovanje iz rok predsednika države. FOTO: Tamino Petelinšek/STA.
Predsednik države Borut Pahor je na posebni slovesnosti vročil državna odlikovanja. Srebrni red za zasluge je prejela Zedinjena Slovenija – krovno društvo Slovencev v Argentini.

Zedinjena Slovenija je prejela srebrni red za zasluge za pomembno vlogo pri slovenskem osamosvajanju in mednarodnem priznanju Republike Slovenije ter za 70 let dragocenega ohranjanja slovenstva med Slovenci v Argentini. 

»Vsa čast in hvala vsem Slovencem«

V imenu društva Zedinjena Slovenija je srebrni red za zasluge prevzel predsednik Jure Komar in dejal, da so leta 1991 tudi v Argentini stopili skupaj in pred argentinsko družbo izrazili željo, da bi bila Slovenija samostojna. Po poročanju STA je ob prejemu odlikovanja povedal: »Vsa čast in hvala vsem Slovencem, ki so v tem času vodili našo skupnost pri tem podvigu. Njim pripada to odlikovanje.« Ob tem je še poudaril, da je za domovino treba skrbeti kot najdragocenejšo pridobitev.


Na podelitvi je bil tudi pomožni škof Anton Jamnik (tretji z leve). FOTO: PT

Predstavljali Slovenijo v Argentini

Kot so zapisali v obrazložitvi, so se v društvu prva leta delovanja usmerili v sprejem novih priseljencev in pomoč pri njihovem vključevanju v novo okolje. Organizacija je imela pomembno vlogo tudi med slovenskim osamosvajanjem. Zadali so si cilja, da Argentina čim prej prizna slovensko državo in da se ustvarijo pogoji za prihodnje odnose na več področjih. Ker tedaj še ni bilo diplomatsko-konzularnega predstavništva Republike Slovenije v Argentini, je Zedinjena Slovenija do imenovanja prvega pooblaščenca ministrstva za zunanje zadeve opravljala naloge predstavništva Slovenije.

Podelitve se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch (četrta z desne). FOTO: PT 

Odlikovanji tudi za Ninoslava Radovanovića in Petra Florjančiča

Predsednik Pahor je red za zasluge podelil Ninoslavu Radovanoviću za pomemben prispevek k razvoju slovenske kardiologije in izboljšanju zdravja številnih srčnih bolnikov v Sloveniji, medaljo za zasluge pa Petru Florjančiču za navdihujočo življenjsko zgodbo in izumiteljske dosežke v svetovnem merilu.Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh