Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sreča je v SREČAnju

Za vas piše:
K. C.
Objava: 05. 08. 2019 / 12:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2019 / 12:41
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sreča je v SREČAnju

V ponedeljek, 5. avgusta, se je skoraj 500 mladih prostovoljcev zbralo na skavtskem taboru voditeljev SREČAnje.
27. julija se je začel Euromoot, romanje Evropskih skavtov med 16. in 21. letom, ki se je sklenilo v soboto, 3. avgusta, v Vatikanu, kjer je udeležence iz 21 držav sprejel papež Frančišek.

V ponedeljek, 5. avgusta, pa se bo skoraj 500 mladih prostovoljcev zbralo na taboru voditeljev SREČAnje, ki se bo začel z dvodnevnimi družbeno odgovornimi lokalnimi projekti po vsej Sloveniji, nadaljeval pa na tabornem prostoru v Želodniku pri Domžalah.

SREČAnje

»Srečanje v sebi nosi besedo sreča. Sreča skavtskega voditelja je v brezpogojnem služenju bližnjemu, je v srečanju s skavtskimi brati in sestrami, je v zavedanju, da nismo sami in sami sebi namen.

Namen tabora voditeljev je s sobivanjem presegati različnost, se učiti drug od drugega in z drugim, gojiti spoštovanje, kulturo nenasilja in prispevati k mirnejšem svetu povezanem v prijateljstvu ter strpnosti. Skavtskim voditeljem bo omogočeno pristno izkustvo skavtske vzgoje, duhovna izkušnja, občutje povezanosti, sodelovanja in skupnosti,« so pojasnili pri Zvezi slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS).

Tabor voditeljev je poseben skavtski dogodek, namenjen vsem skavtskim voditeljem, ki vodijo več kot 5.000 mladih skavtov. Povprečno so stari 23 let in so večinoma študenti. Letno opravijo najmanj 300 ur prostovoljnega dela, aktivnosti za otroke in mlade pa večinoma potekajo tedensko.

Med gosti tudi nadškof Stanislav Zore

V četrtek, 8. avgusta, bo ob 20. uri pogovor ob ognjiščih s predstavniki institucij v Sloveniji in gosti, ki bodo s skavti delili svoje poglede na izbrane tematike ter skupaj soustvarjali vizijo združenja in prihodnost mladih v Sloveniji.

Skavte bodo obiskali ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, bivši načelnik ZSKSS Sandi Hribar, bivša načelnica ZSKSS Barbara Pavlakovič, nekdanja vrhunska plavalka Sara Isaković, begunka iz Bagdada Sara Bevc Jonan, dr. med., specialistka iz anesteziologije in intenzivne terapije, vodja Centra za interdisciplinarno zdravljenje bolečine in paliativno oskrbo Mateja Lopuh, magister teologije Boštjan Hari, koordinator projekta Zdravo delovno okolje, zdrava prehrana asist. dr. Žiga Kotnik in dr. med., vodja sektorja za krepitev zdravja ter obvladovanje kroničnih nenalezljivih bolezni in stanj na Ministrstvu za zdravje, mag. Vesna Kerstin Petrič.

Kot je dejal Gašper Govekar, poverjenik za odnose z javnostmi pri ZSKSS, bodo tokrat imeli prostor in čas za srečanje drug z drugim, izmenjavo dobrih idej, motivacijo, predvsem pa navdušenje nad naravo, zvezdami in ognjem.

Nove izkušnje, nova prijateljstva

V sklopu tabora bodo med drugim organizirane delavnice z namenom pridobivanja novih znanj in preizkušanja skavtskih veščin. Tabor je edinstvena priložnost, da nekaj sto skavtinj in skavtov sobiva skupaj na istem kraju, zaživi v naravi, si izmenja izkušnje in spozna nove prijatelje iz vse Slovenije. V duhu povezovanja se bodo udeležencem tabora v soboto, 10. avgusta, pridružili še številni bivši skavtski voditelji in skavtske družine.

Srečanja z ranljivimi skupinami

V prvih dveh dneh tabora se bo po vsej Sloveniji zvrstilo 56 posebnih SREČAnj skavtskih skupin z ranljivimi skupinami. Kar 1.200 pomoči potrebnih ljudi bo občutilo skavtski zakon, ki govori, da skavtinja oz. skavt vsak dan naredi vsaj eno dobro delo. Skoraj 500 mladih skavtov bo namreč v svojih domačih okoljih naredilo nekaj za boljše odnose oziroma za lepše bivanje v skupnostih ter doživelo izkustvo osebnega stika z ljudmi, ki jih niso vajeni in so pogosto tarča predsodkov ter nestrpnosti.

Projekt SREČAnje sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov, Ministrstvo za izobraževanje, Urad RS za mladino, Ministrstvo za zdravje ter Uprava RS za zaščito in reševanje.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh