Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje bolnišničnih duhovnikov

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 19. 01. 2010 / 15:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Srečanje bolnišničnih duhovnikov

Osrednja tema letošnjega srečanja duhovnikov, ki oskrbujejo slovenske bolnišnice, je bilo razmišljanje ob 25. letnici apostolskega pisma Janeza Pavla II. 'O odrešenjskem trpljenju'

Včeraj je v prostorih bolnišnične župnije v Ljubljani potekalo 22. letno srečanje bolnišničnih duhovnikov iz vse Slovenije. Poleg izmenjave osebnih izkušenj pri tovrstni pastorali so udeleženci prisluhnili tudi predavanju prof. dr. Antona Štruklja o teološkem pomenu trpljenja in bolezni.

Osrednja tema letošnjega srečanja duhovnikov, ki oskrbujejo slovenske bolnišnice, je bilo razmišljanje ob 25. letnici apostolskega pisma Janeza Pavla II. O odrešenjskem trpljenju, ki ga je pripravil prof. dr. Anton Štrukelj.

Papež Janez Pavel II. je bil zgovorna priča trpljenja, še posebej v času 'odhajanja' v večnost. V svojem pismu razkriva krščanski smisel trpljenja in izpostavlja človeško trpljenje kot mnogovrstno razsežnost. V svojem delu izpostavlja tudi Sveto pismo, ki je v mnogih vidikih knjiga trpljenja, saj tri tisoč let pred sodobno medicino, psihologijo in antropologijo pokaže, da duševno trpljenje pripelje do telesne bolezni.

Po besedah sv. Avguština zlo v svetu pomeni pomanjkanje dobrega. Tudi starozavezni Job jasno pove, da je trpljenje v življenju posameznika, tudi nedolžnega, mogoče. Popolnejši in za krščanstvo globlji odgovor se odkriva v križu Jezusa Kristusa. Trpljenje je znamenje, da nas Bog jemlje resno, ker nas pridružuje trpljenju Kristusa, saj ljubezni ni brez bolečine. Zakrament evharistije je rojen iz ljubezni in v trpljenju, zato smo kristjani povabljeni, da trpljenje sprejmemo in se soudeležujemo Kristusovega trpljenja (prim. Kol 1, 24). Iz tega se v človeštvu rojevata neizmerno bogastvo in moč, ki presegata zemeljske stvarnosti, zato ima bolečina nadnaravni in globoko človeški smisel.

Papež Benedikt XVI. v letošnjem pismu ob svetovnem dnevu bolnikov bolniškim duhovnikom, ki so služabniki bolnikov, naroča, naj si za bolnike vzamejo čas, saj je tu vir velike milosti za vse druge pastoralne dejavnosti. Resnični dobrotniki človeštva so nepoznani trpini – bolniki, ki v darovanem trpljenju rojevajo odrešenje.

Udeleženci so na srečanju spregovorili tudi o praktičnih pastoralnih izkušnjah pri delu v bolnišnicah, predvsem o praksi podeljevanja zakramentov.

Besedilo je pripravil dr. Jože Štupnikar, narodni ravnatelj za pastoralo zdravja pri SŠK.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh