Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje premierja Janše in škofa Bizjaka

Objava: 19. 10. 2021 / 20:28
Oznake: Cerkev, Škof, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2021 / 20:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje premierja Janše in škofa Bizjaka
Med obiskom Obalno-kraške regije se je premier Janez Janša srečal tudi s koprskim škofom Jurijem Bizjakom. FOTO: Kabinet predsednika vlade

Srečanje premierja Janše in škofa Bizjaka

Kot so sporočili iz Kabineta predsednika vlade, se je premier Janez Janša med današnjim vladnim delovnim obiskom Obalno-kraške regije srečal tudi s škofom Škofije Koper msgr. dr. Jurijem Bizjakom.

Janez Janša se je po vladnem delovnem posvetu, na katerem so ministri(ce) spregovorili zlasti o projektih v regiji na vseh ključnih področjih, o infrastrukturnih projektih in reševanju izzivov glede varovanja okolja in prostora, v prostorih koprske škofije sestal s škofom Bizjakom, nato pa opravil delovno kosilo z župani regije, se srečal z vodstvom podjetja Mahle Electric Drives Komen in si ogledal tudi proizvodnjo podjetja.

Ob srečanju se je Janez Janša vpisal tudi v častno knjigo gostov koprske škofije. FOTO: Kabinet predsednika vlade

Karitativnost in vloga verskih skupnosti v družbi

V ospredju srečanja koprskega škofa in zlatomašnika msgr. dr. Jurija Bizjaka in predsednika vlade je bilo zlasti karitativno delovanje škofije, sogovornika pa sta spregovorila tudi o vlogi verskih skupnosti v družbi. Ob srečanju se je Janez Janša vpisal tudi v častno knjigo gostov koprske škofije.

Pred mesecem dni tudi s celjskim škofom

Pred dobrim mesecem dni se je premier v okviru vladnega obiska Savinjske statistične regije že srečal tudi z novim celjskim škofom msgr. dr. Maksimilijanom Matjažem, sredi letošnjega aprila pa se je prvič sestal tudi z ljubljanskim nadškofom metropolitom msgr. Stanislavom Zoretom in ostalim zastopstvom Slovenske škofovske konference. Mesec dni pozneje je vlada ustanovila svet za odprta vprašanja s Katoliško cerkvijo na njegovo čelo postavila dr. Igorja Senčarja.

Simoniti prisluhnil novim orglam

V koprski stolnici Marijinega vnebovzetja pa si je minister za kulturo dr. Vasko Simoniti ogledal in prisluhnil zvoku novih orgel, ki mu jih je predstavil stolni župnik dr. Primož Krečič in ki bodo – ob izjemnem zvoku in akustiki – lahko navduševale tudi največje koncertne mojstre in najzahtevnejše občinstvo, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Orgle bodo prvič zadonele novembra

Največje cerkvene orgle v Sloveniji bodo v koprski stolnici prvič zadonele novembra letos. Zasnoval jih je francoski organist in skladatelj Jean Guillou, v koprski župniji pa so jih pridobili z uspešno kandidaturo na mednarodnem razpisu koncertne dvorane Tonhalle iz Züricha. Postavitev novih orgel je zahtevala tudi večje gradbene posege v stolnico, zlasti zaradi izgradnje novega pevskega kora. Ministrstvo je konservatorsko-restavratorske posege sofinanciralo s 65.000 evri.

Restavratorska dela na Carpaccievih poslikavah

V zadnjih letih so v stolnici stekla tudi obsežna restavratorska dela na poslikavah znamenitega beneškega zgodnjerenesančnega slikarija Vittoreja Carpaccia in njegovega sina oziroma nečaka Benedetta. Slovenija s posegi v dolgo zanemarjeno beneško likovno dediščino pridobiva mednarodni ugled, so še sporočili s kulturnega ministrstva.

Kupi v trgovini

Iz primorske epopeje
Zgodovina
21,28€
Nalaganje
Nazaj na vrh