Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje zakoncev in zakonskih skupin v Kančevcih

Za vas piše:
Mojca Magdič Belcl
Objava: 30. 01. 2023 / 10:14
Oznake: Starši
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2023 / 08:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje zakoncev in zakonskih skupin v Kančevcih
FOTO: Matjaž Maležič

Srečanje zakoncev in zakonskih skupin v Kančevcih

V nedeljo, 29. 1. 2023, smo obeleževali 14. srečanje zakoncev in zakonskih skupin murskosoboške škofije. Po treh letih premora je bila zgornja dvorana v Kančevcih ponovno polna zakoncev in otrok.

Dan smo začeli z zbiranjem in sveto mašo, ki jo je vodil br. Primož Kovač, nekdanji voditelj škofijskega odbora za družino v murskosoboški škofiji. Med pridigo nas je presenetil s štirimi blagri, ki jih je napisal posebej za zakonce in starše: 1. Blagor vam, ki sprejemate Boga in njegovo besedo za vodilo življenja, ker vaša je prihodnost. 2. Blagor vam, ki Boga postavljate na pravo mesto, zakaj vaše življenje ima trden temelj. 3. Blagor vam, ki se kot možje in žene prenašate, da se drug ob drugem brusite v čudovite bisere. 4. Blagor vam, ki kot očetje in matere skrbite za svoje otroke, zakaj odraščajo v zdravem okolju. Sveto mašo je s petjem in glasbo obogatila družina Koren iz župnije Radenci.

Tri družine, 12 ljudi, skupen vhod

Po krajšem odmoru smo z zanimanjem prisluhnili zakoncema Alešu in Marinki Čerin na temo odnosih med »mladimi« in »starimi«: 'Na obisk k “ta mladim” v copatih'. Aleš in Marinka sta starša štirih odraslih otrok in stara starša petim vnučkom, dva sta še na poti. Pri Družini in Življenju sta voditeljski in pričevalski par. Njuno predavanje je izhajalo iz zakladnice odnosov, ki jih živijo pod eno streho: tri družine, 12 ljudi, en skupen vhod.

Zakonca Marinka in Aleš Čerin. FOTO: Matjaž Maležič

Od sobivanja do sožitja

Zakonca Čerin sta prepričana, da družine lahko od golega sobivanja preidejo do sožitja, če se za to odločijo. Vendar tudi sama odločitev ni dovolj, o medgeneracijskih odnosih se je treba izobraževati. »Še bolj pomembne pa so dobre navade v igranju svojih vlog in pri komuniciranju,« sta povedala. »Nad vsem tem pa mora biti 'ljubezen, ki je vez popolnosti' (prim. sv. Pavel).«

»Naša družina je naša država«

Aleš in Marinka sta opisala situacijo, ko se je k njima preselila hči s svojo družino. Še preden so začeli bivati pod isto streho, so se usedli skupaj in se dogovorili, katerih načel se bodo držali, kdo bo za kaj odgovoren (čiščenje skupnih prostorov, košnja trave …), kako si bodo razdelili stroške, ipd. Prav tako pa so si povedali, kako bodo odslej prihajali drug k drugemu »na obisk«: s predhodnim trkanjem na vrata. »Naša družina je naša država, vaša družina je vaša država in vrata so meja. Našo družino/državo spoštuješ tudi tako, da potrkaš, preden vstopiš,« sta poudarila gosta. Opisala sta še druga načela za dobro sožitje med družinama, skušnjave, ki prihajajo s strani obeh, prilagajanja, ki so potrebna, pa tudi vse prednosti, ki jih uživajo oboji, ker živijo skupaj. Za konec sta povedala še, kaj si tasti želijo od svojih snah.

Ko vnuka prideta na obisk iz zgornjega nadstropja

Zelo dragoceno je bilo tudi slišati, ko vnučki prihajajo v spodnje nadstropje k babici Marinki in dedku Alešu. Zelo pogosto skupaj prebirajo sv. Pismo. »Prideta vnučka, stara 10 in 8 let. In pri nas goste pogostimo. Posebej jima grem skuhat čaj, zraven ponudim dva piškota in nato gremo skupaj brat sv. Pismo. Pomembno je narediti slovesno branje sv. Pisma, ker je to Božja Beseda, resnica,« je povedal Aleš.

Zelo bogato dopoldne smo zaključili s skupnim kosilom ter v želji, da se prihodnje leto ponovno srečamo. Hvaležni smo bratom kapucinom, še posebej p. Stanetu Bešterju, ki nas vsako leto tako toplo sprejme.

Kupi v trgovini

Akcija
Svetost zakona
Družina in vzgoja
24,90€ 19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh