Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Srečati drugega zahteva, da 'izstopimo iz sebe'«

Za vas piše:
K. C.
Objava: 02. 09. 2019 / 09:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2019 / 09:56
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Srečati drugega zahteva, da 'izstopimo iz sebe'«

Slovesnost ob obletnici kronanja milostne podobe Marije Pomagaj.

V Ljubljanski nadškofiji 1. septembra obhajajo obletnico kronanja milostne podobe Marije Pomagaj na Brezjah. V Marijinem narodnem svetišču je na predvečer praznika, v soboto, 31. avgusta, kjer so bili maša, procesija s podobo Marije Pomagaj in lučkami po vasi ter pete litanije. Po procesiji je bilo celonočno bdenje pred milostno podobo Marije Pomagaj.

Ob obletnici kronanja milostne podobe Marije Pomagaj, v nedeljo, 1. septembra, pa je mašo na trgu pred baziliko Marije Pomagaj daroval mariborski nadškof metropolit AlojzijCvikl. Ob njem je somaševal dr. p. Robert Bahčič, rektor bazilike ter g. Jure Sojč, tajnik mariborske nadškofije. 

P. Bahčič: Dogodek kronanja nas mora napolniti z veseljem 

Rektor bazilike Marije Pomagaj, dr. p. Robert Bahčič, je uvodoma pozdravil nadškofa Cvikla in dodal, da nas mora dogodek kronanja napolniti z veseljem, »da bi svoje odločitve prinašali pred našo Nebeško Mater Marijo, da bi v nas bilo veselje, da bi čutili, da nas Marija spremlja na vsakem našem koraku«. 



1. septembra 1907, na angelsko nedeljo, je škof Anton Bonaventura Jeglič z zlatima kronama okrasil Marijo in Božje Dete v njenem naročju in tako okronal milostno podobo Marije Pomagaj. Slovesno dejanje mu je dovolil papež Pij X. Začetek septembra je tako zaznamovan s praznovanjem jubileja tega slovesnega dogodka, ki je dokaz velikega pomena Marije Pomagaj za slovenski narod tako v začetku 19. stoletja kot tudi zdaj.

Nadškof Cvikl: Srečati se z drugim zahteva, da drugega gledamo z Božjimi očmi, ne s svojimi.

S tem je po besedah nadškofa Cvikla škof Jeglič »Marijo približati, kot tisto, ki želi vsakega od nas sprejeti pod svoje varstvo, približati nam jo je želel, kot našo varuhinjo in zavetnico, kot kraljico našega slovenskega naroda in sedaj tudi naše skupne države.« Nato je spomnil na obisk Marije pri Elizabeti in dejal, da je vsako srečanje pomembno. »Srečati drugega zahteva, da 'izstopimo iz sebe', iz svojega sveta, v katerega smo vse prevečkrat ujeti, izstopiti moramo iz naših načrtov, ki smo si jih izdelali. Premagati je treba naše predstave, ki smo si jih ustvarili o drugem. Srečati se z drugim zahteva, da se podamo na pot, da si vzamemo čas za drugega, da drugega gledamo z Božjimi očmi, ne s svojimi.«

Medtem ko mnoga srečanja ostajajo na človeški ravni, pa sta se Marija in Elizabeta posvetili globljim besedam. »Zbrani pri Mariji Pomagaj, ki danes praznuje, smo polni veselja, saj smo tudi mi deležni sadov tega srečanja Marije s sorodnico Elizabeto. Zato prosimo Marijo, da bi naša srca bila odprta za Boga in njegove načrte. Vsak od nas je povabljen, da se poda na pot k bližnjemu, da mu ponesemo, to kar smo prejeli, to, da se je Bog ozrl na nas v svojem usmiljenju.«

Prav njuno srečanje nas lahko navda z optimizmom, saj »je v vsakem trenutku z nami Bog, ki nas v veri utrjuje po zakramentih. Lahko se zanesemo nanj. Potrebno je le zaupanje in vera, pa sem lahko odprejo duhovne oči, ki lahko zaznajo čudeže, ki se dogajajo tudi okoli nas in v našem življenju. In to je tisto, kar daje našemu življenju nov zagon in nas napolnjuje z upanjem.«

Po koncu svete maše so duhovniki, skupaj s spremstvom, odšli pred milostno podobo Marije Pomagaj ter se v kratki molitvi poklonili Božji Materi Mariji.

Leta 2014 je minilo 200 let, odkar je slikar Leopold Layer naslikal podobo brezjanske Marije Pomagaj. Ob tej priložnosti je založba Družina izdala monografijo Marija Pomagaj - Milostna podoba na Brezjah, na ogled pa je bila o Mariji Pomagaj tudi razstava.


Vir: Radio Vatican, spletna stran Slovenskega Marijinega narodnega svetišča Marija Pomagaj na Brezjah
Foto: Radio Vatican

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh