Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šrilanški katoličani se zgrinjajo k Marijinem oltarju

Objava: 18. 08. 2009 / 07:33
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Šrilanški katoličani se zgrinjajo k Marijinem oltarju

Po desetletjih državljanske vojne so na letošnji veliki šmaren ponovno lahko romali k madhujski Materi Božji

Na praznik Marijinega vnebovzetja so stotisoči šrilanških katoličanov po končani tridesetletni državljanski vojni naposled lahko znova poromali k svetišču Naše Gospe iz Madhuja. Naprošeni so bili, naj ob tem pozabijo na sovraštvo in razdeljenost naroda ter naj si prizadevajo za izgradnjo miru.

Nadškof iz Colomba, Malcolm Ranjith, je pri Marijinem svetišču sprejel množico 500.000 vernikov, ki so se udeležili slavnostnega evharstičnega praznovanja, potem ko so prehodili dolgo pot po z vojaškimi boji zaznamovani deželi. Široka reka romarjev je predstavljala močno nasprotje peščici vernikov, ki so k svetišču romali med leti 1999 in 2008, ko so se vladne sile bojevale s tamilskimi uporniki za nadzor severnega dela Šri Lanke.

Nadškof je romarjem v nagovoru dejal, da morajo biti razdeljenost, sovraštvo in sumničenja, ki so prežemali šrilanški narod, zdaj končani. Prav zaradi razdeljenosti je tekla kri tako na severu kot na jugu države. Nadškof je vernike pozval, naj nikoli več ne povzdignejo orožja nad svojim bratom ali sestro. Srca naj očistijo sovraštva in pustijo Gospodu, naj jih napolni z mirom in odpuščanjem. Zaželel jim je, da bi mir, ki so ga začutili ob Marijinem svetišču, ponesli v svoje družine, na delovna mesta, v svoje župnije in vasi.

Romanje k madhujski Materi Božji na Šri Lanki predstavlja 400-letno tradicijo, okoli svetišča pa so se vedno zbirali ljudje različnih narodnosti in tudi različnih verstev. Na praznik Marijinega vnebovzetja je bilo ob svetišču navzočih tudi nekaj budističnih menihov in drugih verskih dostojanstvenikov. Slavja pa se niso mogli udeležiti prebegli iz begunskih taborišč, zato je škof pozval vlado, naj čimprej poskrbi za njihovo premestitev.

Nadškof Ranjith je slavnostno bogoslužje vodil ob nadškofu Oswaldu Gomisu in škofu Thomasu Sauvdranayagamu. Slednji je v pridigi, ki jo je pripravil v tamilskem jeziku, izrazil svoje veselje, da je svetišče madhujske Matere Božje ponovno prizorišče verskega slavja in nič več tarča napadov tamilskih upornikov. Svetišče je bilo rešeno ‘iz krempljev vojne’, škof pa je skorajšnjo vrnitev na svoje domove zaželel tudi vsem beguncem.

Cerkev madhujske Matere Božje je stara nekaj stoletij, v njej pa po tradiciji hranijo 400 let star Marijin kip. Cerkev je osrednje Marijino svetišče šrilanških katoličanov, med leti 1999 in 2008 pa je bilo pod nadzorom tamilskih upornikov. V tem času so Marijin kip umaknili na varno, novembra 2008 pa so ga vrnili v svetišče.

V nadškofiji Colombo še poročajo, da so ob svetišču odkrili tudi čudodelni izvir.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh