Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrstvo za kulturo krči socialno varnost verskih delavcev, SŠK temu nasprotuje

Za vas piše:
M. P.
Objava: 23. 03. 2023 / 11:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2023 / 15:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrstvo za kulturo krči socialno varnost verskih delavcev, SŠK temu nasprotuje
V Sloveniji imamo blizu tisoč duhovnikov. FOTO: Shutterstock

Ministrstvo za kulturo krči socialno varnost verskih delavcev, SŠK temu nasprotuje

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) se je danes javno odzvala na predlog Ministrstva za kulturo, s katerim bi za vsaj 40 % zmanjšala pridobljene socialne pravice verskih delavcev.

Ministrstvo za kulturo je 10. marca dalo v javno obravnavo predlog Zakona o spremembi Zakona o verski svobodi, v katerem želi navidezno zvišati prispevke za socialno varnost za verske uslužbence z 48 na 60 % od povprečne slovenske plače. S tem bi posledično razveljavili vladno uredbo, s katero je bila določena socialna pomoč za plačilo prispevkov za socialno varstvo v višini 100 % od povprečne slovenske plače. Gre za prispevke za socialno varnost za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter za obvezno zdravstveno zavarovanje verskih uslužbencev. 

Ministrstvo je predlog pripravilo brez dialoga z verskimi skupnostmi

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, Slovenska škofovska konferenca (SŠK) omenjeni spremembi Zakona o verski svobodi nasprotuje, saj je Ministrstvo za kulturo pripravilo predlog brez predhodnega socialnega dialoga z verskimi skupnostmi in ker se s tem predlogom za vsaj 40 % zmanjšati pridobljene socialne pravice verskih delavcev. Prepričani so, da z vidika slovenskega ustavnopravnega reda tovrstna sprememba omenjenega zakona ni potrebna. Prav tako SŠK poudarja, da vse do javne obravnave predloga Ministrstvo za kulturo ni vodilo nobenega dialoga z verskimi skupnostmi, zaradi česar jih skrbi, da država ne upošteva 14. člena sporazuma s Svetim sedežem, ki pravi, da bi bosta Republika Slovenija in Sveti sedež prizadevala obravnavati vsa odprta vprašanja z namenom njihove sporazumne rešitve. "SŠK pričakuje, da dialog o odprtih vprašanjih poteka redno in v dobri veri," so zapisali.

SŠK je v okviru javne razprave na Ministrstvo za kulturo posredovala svoje stališče ter v njem predlagala čimprejšnje srečanje predsednika SŠK z ministrico za kulturo. 

Kupi v trgovini

birma
Gangster ali duhovnik?
Za mladino
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh