Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SŠK pripravila dva nova dokumenta

Objava: 20. 06. 2012 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

SŠK pripravila dva nova dokumenta

Slovenski škofje so se v okviru redne seje minuli ponedeljek srečali tudi z dekanom kardinalskega zbora kardinalom Angelom Sodanom, ki je bil ob koncu tedna na obisku v Sloveniji.

V Ljubljani je v ponedeljek, 18. junija, potekala 67. redna seja Slovenske škofovske konference. Kot poroča Radio Vatikan, so se škofje srečali z dekanom kardinalskega zbora kardinalom Angelom Sodanom, ki je bil ob koncu tedna na obisku v Sloveniji. V okviru tokratne seje so se slovenski škofje sestali tudi s člani Senata Teološke fakultete Univerze v Ljubljani, s katerimi so razpravljali o vsebini in metodah intelektualne formacije študentov teologije.

Škofje so sprejeli in potrdili tudi dva pomembna dokumenta: prvi je ‘Direktorij za oblikovanje duhovnikov’, drugi pa krovni dokument za pripravo slovenskega pastoralnega načrta z naslovom ‘Pridite in poglejte’. Dr. Andrej Saje, tajnik Slovenske škofovske konference, je za Radio Vatikan predstavil pomen in vsebino obeh dokumentov.

Kot je pojasnil, je prvi dokument z naslovom ‘Direktorij za oblikovanje duhovnikov v Cerkvi na Slovenskem’ nastal na podlagi obstoječih dokumentov vesoljne Cerkve 2. vatikanskega cerkvenega zbora. Leta 1970 je bil pripravljen dokument ‘Ratio institutionis sacerdotalis’, za njim pa leta 1985 še dokument z naslovom ‘Ratio institutionis sacerdotalis nationalis’ Kongregacije za katoliško vzgojo. Ta je nastal že na podlagi novega zakonika cerkvenega prava iz leta 1983. V Sloveniji tega dokumenta doslej še nismo imeli, čeprav bi bilo po besedah dr. Sajeta to potrebno. Pri sedanjem dokumentu so bila upoštevana vsa navodila vesoljne Cerkve in tudi spodbude Kongregacije za katoliško vzgojo.

’Direktorij za oblikovanje duhovnikov v Cerkvi na Slovenskem’ je v sozvočju s prej omenjenimi dokumenti, upošteva pa tudi druge dokumente 2. vatikanskega cerkvenega zbora, denimo ‘Odlok o duhovniški vzgoji’ (Optatam totius), ki spodbuja škofovske konference, naj splošna načela duhovniškega oblikovanja prilagodijo časovnim in krajevnim okoliščinam. Petindvajset let po drugi izdaji želi ta dokument Slovenske škofovske konference, ki ga bodo škofje poslali tudi v potrditev Svetemu sedežu, ohraniti preizkušeno izročilo na tem področju in ga obogatiti s potrebnimi pedagoškimi odločitvami, ki jih zahtevajo nove okoliščine.

Slovenski škofje menijo, da smernice in pravila dokumenta ustrezajo današnjim zahtevam in potrebam oblikovanja, obenem pa ostajajo odprte za nadaljnji razvoj. Močno si želijo, da bi dokument pomagal natančneje začrtati poteze semenišča, kakor ga je mladim opisal papež Benedikt XVI.: »Čas bogoslovja je čas hoje, iskanja, a predvsem čas odkritja Kristusa. Samo če ima mlad človek osebno izkušnjo Kristusa, lahko v resnici razume njegovo voljo in torej svoj lastni poklic.«

Drugi dokument z naslovom ‘Pridite in poglejte’ je krovni dokument slovenskega pastoralnega načrta, ki ga je v preteklem letu in pol pripravil Strateški svet pri Slovenskem pastoralnem svetu. Člani omenjenega sveta so se v tem obdobju nekajkrat sestali tudi s slovenskimi škofi.

Krovni dokument je razdeljen na štiri dele: prvi ima naslov ‘Stanje vere in občestva’, obravnava pa naše šibkosti in prednosti. Drugo poglavje govori o ‘Namenih pastoralnega načrta’, tretje pa o aktualnih ‘Pastoralnih izzivih’. Sklepno, četrto poglavje ima naslov ‘Pastoralni itinerariji’ in vsebuje načrt prenove na vseh temeljnih področjih pastorale.

Ta krovni dokument bo osnova, da bodo posamezne škofije lahko napravile pastoralni načrt, vsaka za svojo škofijo, v okviru škofije pa bo svoj načrt pripravila tudi vsaka župnija. Namen tega dokumenta je, da bi ljudje poglobili osebno vero, če jo že imajo, in da bi tisti, ki je nimajo, prišli do osebne vere, do osebnega odnosa s Kristusom, da bi prepoznali Božje delovanje v svojem življenju in iz te milosti tudi živeli in črpali moč za vsakdanje napore, ki jih življenje prinaša.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh