Zapri
Iskanje

SSO podprl peticijo županov Nediških dolin

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 11. 2020 / 05:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2020 / 14:39
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

SSO podprl peticijo županov Nediških dolin

SSO podprl peticijo županov Nediških dolin
V peticiji zahtevajo, da se zagotovi prisotnost družinskega zdravnika v sleherni zamejski občini.

Tri zamejske občine v FJK so ostale brez zdravnika. FOTO: Tamino Petelinšek/arhiv DružinePo odhodu dosedanje zdravnice dr. Annamarie Rosso so v treh zamejskih občinah Furlanije – Julijske krajine (Dreka, Grmek in Srednje) ostali brez zdravnika, zato so župani vseh sedmih občin Nediških dolin (poleg omenjenih še Podbonesec, Špeter, Sv. Lenart-Podutana in Sovodnje) pripravili peticijo, v kateri zahtevajo, da se zagotovi prisotnost družinskega zdravnika v sleherni občini, in pozivajo občane, naj s svojim podpisom množično podprejo pobudo. Na stran županov se je postavil tudi Svet slovenskih organizacij (SSO), ki vabi k podpori s podpisom ljudske peticije, da se deželno upravo FJK spodbudi k zagotovitvi primerne zdravstvene oskrbe v Nediških dolinah. Ob tem je SSO objavil javno pismo, pod katero sta se podpisala deželni predsednik Walter Bandelj in pokrajinska predsednica SSO za Vidensko Anna Wedam in ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Pomembno je, da zdravniki poznajo slovenski jezik

»Kot ugotavljajo župani, je oktobra prenehala opravljati zdravstveno oskrbo še ena zdravnica. Za celotno področje Nediških dolin so tako zdaj prebivalcem na razpolago le trije družinski zdravniki, kar je odločno premalo za področje, kjer je prisotno pretežno starejše prebivalstvo, za katerega ni mogoče računati, da bi se lahko prosto avtonomno premikalo. Pomanjkanje primerne zdravstvene oskrbe pa bi še dodatno obubožalo javne storitve za ta teritorij, kar bi ne prispevalo k ohranjanju prebivalstva na tem območju in bi se tako še naprej nadaljevalo izseljevanje. Ravno demografsko upadanje je glavno vprašanje teh dolin, na katero javne ustanove še niso dobile primernega odgovora. Zelo pomembno je tudi, da družinski zdravniki, ki nudijo splošno zdravstveno oskrbo v Nediških dolinah, poznajo slovenski jezik. Ravno starejše prebivalstvo je namreč tisto, ki se zna v slovenščini še najbolje sporazumeti. V tem smislu bi bilo primerno spodbuditi odgovorne zdravstvenih okrajev, ki oskrbujejo te teritorije, kjer je zgodovinsko naseljena slovenska narodna skupnost.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh