Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SSO: Zgodil se je zgodovinski dan

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 07. 2020 / 05:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2020 / 09:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
SSO: Zgodil se je zgodovinski dan

SSO: Zgodil se je zgodovinski dan

»Žalosti nas, da se državnim inštitucijam namenjajo žalitve, ki so daleč od tega, kar pomeni državotvorni odnos.«

Foto: Ivo Žajdela



V Trstu so v ponedeljek ob 100-letnici požiga Narodnega doma v navzočnosti slovenskega in italijanskega predsednika Boruta Pahorja in Sergia Mattarelle podpisali dokument o prenosu lastništva zgradbe v roke slovenske manjšine. Pahor je podpis dokumenta označil za stoletno dejanje in zgodovinski dogodek, z njim so se strinjali v Svetu slovenskih organizacij (SSO), v katerem so se v javnem pismu tudi zahvalili vsem zaslužnim.

V SSO so letošnji 13. julij označili za nepozaben in zgodovinski dan, v katerem so dogodki izžarevali močna osebna in skupna čustva in ko je vsakdo lahko v živo doživel, kako se iz minute v minuto piše zgodovina – in to ne le navadna, saj so bila storjena dejanja, da bo prihodnost lepša za vse.

SSO je izrazil veliko zadovoljstvo nad ponedeljkovim potekom dogodkov, »ki so se skupno strnili v končni množični objem te simbolne in zgodovinske stavbe, iz katerega se je sprožil dolg, ganljiv, osvobajajoč, spontan aplavz. Zbrani, ki smo dolge minute ploskali, smo globoko občutili, kako se je dejansko začelo novo obdobje, ko bomo končno gospodar na svojem. In to gospodarjenje naj poteka v čim višjem in plemenitejšem pomenu, ki ga ta beseda premore,« so zapisali v Svetu.

Po mnenju SSO je vrnitev Narodnega doma dokaz, da lahko merimo na najvišje cilje, če verjamemo v skupno moč naše narodne skupnosti in iščemo izključno uresničitev njenih koristi: »Ta pot ni lahka niti enostavna, je pa edina, ki lahko celotni slovenski narodni skupnosti v Italiji omogoči daljnoročno življenjsko perspektivo in aktivno vlogo na ravni dežele Furlanije Julijske krajine in na ravni skupnega slovenskega narodnega prostora, ki povezuje matično državo, zamejstvo in zdomstvo.«


Foto: Ivo Žajdela


Nov korak v skupnem dojemanju zgodovinskih dejstev in državniških odnosov

V SSO so iskreno hvaležni Republiki Sloveniji kot povezovalnemu in spodbujevalnemu subjektu v celotnem dogajanju: »Zahvala gre predsedniku Borutu Pahorju, ki je s svojo prisotnostjo skupaj z italijanskim kolegom Sergiem Mattarello prispeval najvišje inštitucionalno zagotovilo, da bo postopek vrnitve vključen v prednostne naloge vseh subjektov, ki so podpisali sporazum. Ob tem SSO zelo ceni pogumno in daljnovidno odločitev za skupen poklon obeh predsednikov pri spomeniku bazoviškim junakom in na bazovskem šohtu. Tu ne gre za nobeno izdajstvo ali poklekanje potvarjanju zgodovine. Gre za nov korak v skupnem dojemanju zgodovinskih dejstev in državniških odnosov, ki temeljijo na poročilu skupne kulturno-zgodovinske komisije italijanskih in slovenskih zgodovinarjev iz leta 2000, kot je to še enkrat podčrtal prof. Boris Pahor. Kdor tega ni sposoben razumeti, ima očitno kot cilj še naprej pogrevati ideološka ločevanja, ki so s padcem Berlinskega zidu izgubila vsakršen vsebinski pa tudi realen pomen. Pri tem nas žalosti, da se slovenskim državnim inštitucijam in tudi samim osebam namenjajo žalitve in natolcevanja, ki so daleč od tega, kar pomeni državotvorni odnos.«

V SSO so prepričani, da se je v ponedeljek začel postopek vrnitve Narodnega doma, a ne le to – obisk dveh predsednikov na gmajni, kjer so bili ustreljeni štirje bazoviški junaki, konkretno odpira pot za njihovo rehabilitacijo. »Ravno prisotnost italijanskega predsednika Mattarelle je prava osnova za pravni postopek, ki bo lahko tem štirim junakom povrnil njihovo človeško dostojanstvo in potrdil, da so se borili za demokracijo, svobodo in spoštovanje človekovih pravic in narodnih manjšin. To bomo lahko dosegli, če bomo še enkrat dokazali, da smo skupaj zmožni sodelovati, vztrajati in sprejemati modre odločitve,« so končali zapis v Tiskovnem uradu SSO.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh