Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ste izvirni in vedno presenetite«

Za vas piše:
B. K.
Objava: 12. 05. 2020 / 09:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.05.2020 / 07:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Ste izvirni in vedno presenetite«

»Ste izvirni in vedno presenetite«

Pogovor z Darjo Šneberger Brežnik in Marjanom Pogačnikom o prenovljeni reviji Božje okolje.

Revija Božje okolje je po skoraj 20 letih doživela vsebinsko razširitev in oblikovno prenovo. Pogovarjali smo se z odgovorno urednico revije Darjo Šneberger Brežnik, teologinjo, ženo in mamo treh otrok, ter sourednikom revije Marjanom Pogačnikom, ki je bil jedro prenove revije že ob prelomu tisočletja, bralci Družine pa ga poznamo tudi kot urednika rubrik duhovnost in svet. Svoj pečat je reviji dala uveljavljena oblikovalka Pavla Bonča, zato med nas prihaja sodobna, domišljena in lepa revija za duhovnost sredi življenja.



Revija Božje okolje se je trdno zasidrala med bralci. Kaj je tisto, zaradi česar radi posegajo po njej?

Darja: Morda jim je všeč to, da smo prizemljeni – da božje odtise iščemo tudi v najbolj banalnem vsakdanu. Duhovnost ni nekaj, kar bi bilo prihranjeno le za samostane ali grške otoke, ampak je duhovnost mame, ki peče palačinke, računalničarja, ki programira, znanstvenika, ki razvija cepivo … V reviji se trudimo, da tudi teološko zahtevne vsebine podajamo na razumljiv in berljiv način in da pišemo o raznolikih temah – nekatere bralce bolj nagovarjajo teme s področja odnosov, drugim so bliže eksplicitno duhovne teme, tretjim družbene …

Marjan: Revija želi na živ, privlačen način spregovoriti o zakladih duhovnosti, o tem, kako nam je Bog blizu v najrazličnejših življenjskih situacijah. Sredi razpršenosti in naglice tega sveta bralcem skuša pomagati k duhovnemu življenju in jim odgovarjati na najrazličnejša vprašanja, ki se jim porajajo – od tega, kako vero živeti v službi, do tega, zakaj Bog dopušča krize. V prvem delu številke vedno poglobljeno obdelamo neko temo – prek pogovora, člankov, pričevanj in nasvetov. V drugem delu revije je prostor za duhovno bogastvo znanih in manj znanih avtorjev – od mistikov do cerkvenih očetov, predstavimo svetnika ali drugo osebnost, se dotaknemo aktualne teme v Cerkvi ali širše … Naša hišna specialiteta so že dvajset let pričevanja posameznikov o spreobrnjenju, odpuščanju, življenju z Bogom …

Kakšne odzive prejemate od bralcev?

Marjan: Odzivi so lepi. Pravijo, da jih revija dviga, jim širi obzorja. V anketi pred nekaj leti jih je kar 70 odstotkov povedalo, da revijo shranjujejo, saj so njene vsebine brezčasne. Bralci nam sporočajo tudi, da revija pogosto zaokroži med več ljudmi, gre dobesedno iz rok v roke.

Darja: Neki bralec nam je pisal takole: »Revijo cenim zaradi zdrave duhovnosti, pristnosti, intelektualne verodostojnosti, dobre uravnoteženosti med pisanjem o močnih izkušnjah vere ter obenem o običajnem vsakdanu življenja.« Drugi je zapisal: »Ste zelo izvirni in vedno presenetite.« In tretji: »Hvala za vse vloženo delo, veliko posejanih semen se še ne vidi, vendar rastejo. Lahko potrdim s terena. Bog vas blagoslavlja.« Vsakega takega odziva smo zelo veseli. Kar nekaj bralcev opaža tudi, da za revijo stoji ekipa, ki svoje delo doživlja kot misijon.

Božje okolje je priljubljeno zaradi zanimivih tem, ki so uporabne tudi kot gradivo za različne vrste srečanj. Ali teme ohranjate? Bomo revijo še prepoznali?

Marjan: Teme ostajajo in tudi revijo bomo še prepoznali. Je pa tudi nekaj novega. Veseli smo, da z nami po novem sodelujejo trije stalni kolumnisti: Milada Kalezić, Simon Potnik in Mica Škoberne. V intervjujih bomo pobliže spoznali tiste, ki z nami delijo naše poti in niso nujno kristjani, so pa odprti za duhovno – tokrat je to pisateljica Cvetka Sokolov. S. Snežna Večko nam bo pomagala odkrivati Sveto pismo in moliti z njim – prek posameznih pojmov, upokojeni nadškof Marjan Turnšek pa bo predstavljal molitev očenaš.

Darja:
 Nova je oblika revije, ki jo je domišljeno oblikovala Pavla Bonča. Oblikovalkino delo je tudi nov logotip – bela kratica BO na rdeči podlagi. Polni in močni B v tej kratici predstavlja to, kar je Božje in zato popolno, nedokončani in krhki O pa okolje, to je vse nas, ki smo še nedokončani in v izdelavi.
Odprli smo tudi Facebook stran revije. Vabimo bralce, da se nam pridružijo.

Reviji bo po novem dvakrat letno priložena priloga Alfa in Omega. Komu je namenjena?

Darja: Pri prenovi Božjega okolja smo se želeli še bolj približati iščočim. Iščočim v narekovajih, kajti pravzaprav bomo do smrti iščoči prav vsi. Po dolgem razločevanju, po celih tonah pogovorov in molitve, h kateri smo pozivali tudi svoje bralce, smo se odločili, da bomo reviji dvakrat letno priložili prilogo, ki jo bodo naši bralci – vsaj tako si želimo –­­ lahko podarili svojim iščočim bližnjim. Poimenovali smo jo Alfa in Omega. V njej je še malo bolj slikovita duhovna hrana kot v sami reviji.

Marjan: V prilogi bomo predstavljali abecedo, najbolj bistvene vsebine krščanstva. V njej bomo našli pogovore s kristjani, ki bodo odkrito spregovorili o svoji veri (v tej številki je to Ana Soklič), članke z zanimivimi podrobnostmi o Jezusu, intervjuje s kočljivimi vprašanji o veri …

Komu je Božje okolje namenjeno? Samo tistim, ki hodijo v cerkev?

Darja: Namenjeno je vsem, ki imajo radi Jezusa, in vsem, ki jih Jezus še išče. Namenjeno je celo tistim, ki Jezusu nasprotujejo.

Marjan: Vsem. Ob prebiranju bodo ugotovili, da Kristus človeka odlično pozna in tudi ve, kako živeti izpolnjeno.

Kaj pa vajina osebna vera, kje je vajin temelj?

Darja: Sama sem spreobrnjenka – Jezus me je kljub vsem »odkljukanim« zakramentom dohitel šele na začetku študija – in še predobro vem, da vera ni nekaj samoumevnega. Jezus me je takrat potegnil iz hude bivanjske stiske, v kateri sem obtičala, ko sem se najprej vpisala na napačno fakulteto. Pri zakramentu spovedi, h kateremu sem šla zgolj iz tradicije, me je trdno prijel za roko in do sedaj me še ni spustil. Tudi sama se ga še vedno držim – kljub napakam, ki jih vidim pri sebi ali v Cerkvi. Dobro vem, da sta zunaj Jezusa le tema in mraz.

Marjan: Jezus je zame neskončno očarljivi gost duše, ki pa ohranja svojo skrivnostnost. Je ljubeč, rahločuten Bog, ki »tlečega stenja ne pogasi in nalomljenega trsa ne zlomi«. Želim si, da bi našel pot do src ljudi, zato tudi to novinarsko delo. Brez njega ne bi imelo smisla.

Nekaj vzorčnih strani revije Božje okolje in priloge Alfa in omega lahko prelistate s klikom na logotipa:

 



Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh