Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ste letos že imeli oratorij?

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 07. 08. 2014 / 07:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ste letos že imeli oratorij?

Ste letos že imeli oratorij?

Poletje se je prevesilo v drugo polovico, prav tako mineva čas tudi na Petrovi barki. Večina oratorijev se je namreč že končala.

Otroci se na oratorjih družijo, igrajo, pojejo, učijo in se izpopolnjujejo v veri. Foto: Tatjana Splichal

Poletje se je prevesilo v drugo polovico, prav tako mineva čas tudi na Petrovi barki. Večina oratorijev se je namreč že končala.

Na letošnjem oratoriju, ki poteka pod geslom »Na tvojo besedo« in se nanaša na življenje apostola Petra, sodeluje več kot 250 župnij. Točnega podatka ni mogoče navesti, saj, kot nam je sporočil tiskovni predstavnik Oratorija Slovenija, Tilen Mlakar, nekatere župnije kupijo oratorijski priročnik in aktivne koristne počitnice tudi izvedejo, a njihovo ime ni zapisano v statistiki. Okrog 170 župnij je že organiziralo oratorij, v tem tednu se po uradnih podatkih družijo otroci na petih oratorijih, proti koncu avgusta pa bodo to storili še v približno 60 župnijah. Kaj počnejo otroci na posameznih oratorijih, si lahko preberete v vsaki številki Družine pod rubriko Oratoriji 2014. Prispevki so dostopni na internetni strani tudi pri posameznih župnijah. Večina oratorijev je organizirana v župnijah, nekaj pa tudi v domovih srečanj oz. domovih duhovnih vaj ali na dekanijski ravni.

»Največ oratorijev je potekalo v prvem tednu julija (okrog 80), veliko jih je bilo tudi drugi teden julija, drugi vrhunec pa bo zadnja dva tedna avgusta,« je povzel Tilen Mlakar. Oratorija se udeležuje okrog 15.000 otrok, ki jih vodi okrog 4.000 mladih prostovoljcev – animatorjev.

Začetnik novega vzgojno-pastoralnega pristopa je bil sv. Filip Neri v 16. stoletju, po njem se je zgledoval tudi sv. Karel Boromejski, velik pečat pa je oratoriju dal Janez Bosko, italijanski vzgojitelj, ki je živel v 19. stoletju in je ustanovil red salezijancev. Naslednje leto bo 200. obletnica njegovega rojstva, kar bo prav gotovo zaznamovalo prihodnje poletne počitnice. K nam je prišel leta 1901 in s seboj prinesel tudi idejo oratorija, zaradi vojne pa je to zamrlo in se nadaljevalo leta 1988. Za temelj oratorijske vzgoje Janez Bosko postavil štiri stebre oratorija: dom predstavlja sprejetost, šola učenje za življenje, dvorišče igro, župnija pa duhovno plat oratorija. Posebna značilnost oratorijske pedagogike je asistenca, kar pomeni, da niso animatorji le učitelji, temveč tudi prijatelji otrok in se z njimi družijo tudi med prostim časom. Tako otroci z veseljem sledijo njihovemu zgledu.

Oratorij Slovenija od leta 1995 vsako leto izda oratorijski priročnik, v katerem so dramska igra in predlogi za oratorijski program, ki se navezuje na slogan oratorija.

Pred začetkom oratorijev so letošnje poletno duhovno dogajanje predstavili na tiskovni konferenci, ki je bila 23. junija, na Rakovniku v Ljubljani.


Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh