Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ste že oddali vlogo za olajšavo za vzdrževane družinske člane?

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 03. 02. 2022 / 10:03
Oznake: Družba, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.02.2022 / 10:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ste že oddali vlogo za olajšavo za vzdrževane družinske člane?
Morebitni zamudniki lahko podatjo ugovor na informativni izračun. FOTO: Ana Rupar

Ste že oddali vlogo za olajšavo za vzdrževane družinske člane?

Ne pozabite oddati vlogo za uveljavitev posebne olajšave za vzdrževane družinske člane za odmero dohodnine za lansko leto. Zadnji rok za oddajo vloge je v ponedeljek 7. februarja oz. 20. februarja v eDavkih.

Zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oz. so jo uveljavljali, a želijo podatke spremeniti, imajo le še nekaj dni časa za oddajo vloge, opozarjajo na Finančni upravi (Furs). Rok za oddajo vloge v fizični obliki je 7. februar - po pošti ali v nabiralnik pred vhodom pristojnega finančnega urada. Preko elektronskega portala eDavki pa jo lahko oddate vse do 20. februarja.

Doslej so prejeli manj vlog kot v enakem obdobju lani. Do 30 . januarja so pri elektronskih vlogah zabeležili 2353 manj vlog kot lani, so za STA pojasnili na Fursu.

Na Fursu svetujejo, da je oddaja vloge po elektronski poti enostavnejša – prek mobilne aplikacije eDavki ali spletnega portala eDavki, kjer je na voljo že predizpolnjena vloga z lanskimi podatki.

Popravni izpit za zamudnike

Zavezanec, ki bo ta rok zamudil, bo prejel informativni izračun dohodnine, v katerem olajšava ne bo upoštevana. To pomeni, da bo moral doplačati več oz. bo prejel manjše vračilo dohodnine, kot bi ga lahko. V ta izračun je mogoče podati ugovor, vendar se mu bo vračilo dohodnine zavleklo v jesen, so opozorili pri Fursu.

Vzdrževani družinski člani so: vsi otroci do 18. leta starosti, lahko tudi starejši otroci, zakonski partnerji in starši zavezanca, če izpolnjujejo posebne pogoje. Na Fursu sicer svetujejo, da je uveljavljanje dohodnine najbolj enostavno že med letom pri izračunu akontacije dohodnine na mesečni ravni.

Kako optimizirati davčno obveznost

Olajšavo se običajno bolj izplača uveljavljati tistemu od staršev, ki ima višjo plačo. Lahko jo uveljavljata tudi oba, vendar si morata v tem primeru čas uveljavljanja olajšave razdeliti tako, da njuna vsota ne preseže 12 mesecev (npr. vsak po šest mesecev). Pri optimiziranju davčne obveznosti si lahko pomagata s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh