Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stefan Winkle: kužne bolezni skozi zgodovino

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 13. 02. 2024 / 10:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2024 / 10:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Stefan Winkle: kužne bolezni skozi zgodovino
Pieter Brueghel starejši, Zmagoslavje smrti (detajl), 1562, Muzej Prado, Madrid. VIR: Wikipedia

Stefan Winkle: kužne bolezni skozi zgodovino

Založba Beletrina je izdala prevod obsežnega dela nemškega zdravnika in mikrobiologa Stefana Winkleja Šibe človeštva. Kulturna zgodovina kužnih bolezni.

V času, ko je spomin na pandemijo koronavirusa še svež in nezaceljen, lahko v slovenskem prevodu Alfreda Leskovca in s spremno besedo Alojza Ihana beremo kulturno zgodovino kužnih bolezni z naslovom Šibe človeštva. Kulturna zgodovina kužnih bolezni. Knjigo, ki je v izvirniku izšla leta 2005 (v slovenščini je izšla v dveh zvezkih), podpisuje nemški zdravnik in mikrobiolog Stefan Winkle. Winkle je bil zdravnik specialist za higieno, profesor higienike in bakteriologije na Univerzi v Hamburgu in direktor Inštituta za higieniko ter avtor več knjig.

Šibe človeštva obsegajo več kot 1900 strani

Impozantno delo Šibe človeštva se pne čez skoraj 1.900 strani, Alfred Leskovec je ob prevodu dejal, da Stefan Winkle opisuje kužne bolezni od začetkov zgodovine do sedanjosti, ko so te v glavnem izkoreninjene, zato pa postaja toliko večja nevarnost biološkega vojskovanja (značilnega še posebej za obdobje hladne vojne) in bioterorizma. Posamezno bolezen (gobavost, antraks, kolera, tuberkuloza, tetanus, tifus, kuga, spolne bolezni, malarija, koze, spalna bolezen, steklina, hepatitis, gripa ...) je po strnjeni predstavitvi njenih znakov in poteka prikazal skozi posamezna obdobja (stari vek, srednji vek, novi vek in »mikrobiološko ero«) skupaj z ukrepi za njeno preprečevanje in zdravljenje in vsemi usodnimi posledicami ob njenem izbruhu.

Pieter Brueghel starejši, Zmagoslavje smrti, 1562, Muzej Prado, Madrid. VIR: Wikipedia

Knjiga je prava zakladnica znanja in informacij

Knjiga vsebuje tudi bogato slikovno gradivo in številne citate iz del, nastalih v posameznih zgodovinskih obdobjih, ki so jih mučile in tako ali drugače zaznamovale kužne bolezni v obliki epidemij ali pandemij. Avtor skozi optiko kužnih bolezni odpre bralcu nov, drugačen pogled na zgodovino, mu razgrne skrite razloge za takšen ali drugačen potek ali izid zgodovinskih dogajanj, v ozadju katerega je tičala kužna bolezen ali strah pred njo (npr. panični beg Turkov izpred Dunaja). Knjiga je prava zakladnica znanja in informacij tako za ljudi, ki se poklicno ukvarjajo z medicino, kot tudi za druge zainteresirane bralce. Zelo aktualno delo tako ne odstira le znanstvenega in raziskovalnega delovanja, temveč tudi kulturni, človeški element, ki nam je še kako blizu.

Stefan Winkle

Stefan Winkle je deloval na Univerzi v Hamburgu

Stefan Winkle (1911–2006) je bil zdravnik specialist za higieno, profesor higienike in bakteriologije na Univerzi v Hamburgu in direktor Inštituta za higieniko. Njegovi temeljni deli sta poleg Šib človeštva še Mikrobiološka in serološka diagnostika ter biografija danskega zdravnika, razsvetljenca in državnika Johanna Friedricha Struenseeja. Med drugo svetovno vojno je deloval na Inštitutu Roberta Kocha v Berlinu in na Centralnem inštitutu za higieniko v Beogradu. Preden se je do upokojitve ustalil na hamburški univerzi, je nastopil profesuro na Univerzi v Jeni.

Kratki povzetek knjige

Nalaganje
Nazaj na vrh