Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Štefančuk poziva EU, da Ukrajini dodeli status kandidatke

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 06. 2022 / 11:16
Oznake: Politika, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2022 / 11:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Štefančuk poziva EU, da Ukrajini dodeli status kandidatke
Predsednik ukrajinskega parlamenta Ruslan Štefančuk in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. FOTO: Twitter Roberta Metsola

Štefančuk poziva EU, da Ukrajini dodeli status kandidatke

Predsednik ukrajinskega parlamenta Ruslan Štefančuk je v nagovoru evropskih poslancem v Strasbourgu pozval EU, naj Ukrajini potrdi prošnjo za članstvo v Uniji.

Predsednica Parlamenta Roberta Metsola je ob obisku Štefančuka poudarila, da je »boj za svobodo, demokracijo in vrednote, ki nas povezujejo kot Evropejce, tudi naš boj. To, kar doživlja Ukrajina, je bilo pred nekaj meseci nepredstavljivo, toda vaši ljudje so navdihnili svet.«

Ukrajina ima mesto v evropski družini

»Evropski parlament bo še naprej dejavno podpiral prizadevanja Ukrajine za pridobitev statusa kandidatke za članstvo v EU. Vemo, kako pomembno je poslati jasen signal, da ima Ukrajina mesto v naši evropski družini. Da bomo dali vedeti, da je Ukrajina Evropa,« je dejala Metsola. Štefančuk je povedal, da je začetni ruski napad na Ukrajino šokiral njegovo državo in ves svet, vendar so Ukrajinci hitro spoznali, kaj morajo storiti: združeno nastopiti proti agresorju.

Pohvala evropskih državam

Metsola je bila ena izmed prvih evropskih voditeljev, ki je obiskala Ukrajino po izbruhu vojne. Štefančuk se je obenem zahvalil evropskim državam za njihov odziv na rusko agresijo, za sprejem ukrajinskih beguncev in za to, da stojijo z ukrajinskim ljudstvom v teh mračnih časih. Hkrati je izpostavil možnost večjega ukrepanja v primeru nadaljevanja vojne, vključno z nadaljnjimi sankcijami EU, čeprav te začenjajo negativno vplivati na evropska gospodarstva. »Ker bo cena poraza veliko večja,« je dejal.

Preberi tudi članek: »Kako daleč lahko sežejo apetiti?«

Štefančuk: EU naj odločno podpre Ukrajino

Poleg tega je Štefančuk izrazil globoko željo, da bi EU odločno podprla željo Ukrajine, da bi dobila status kandidatke za članstvo v EU. Ukrajina in njeni prebivalci potrebujejo to močno sporočilo Evrope, je poudaril, hkrati pa dodal, da bi vsak drug politični signal koristil le ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in njegovemu režimu. Zahvalil se je tudi Evropskemu parlamentu za močno podporo njegovi državi.

Nalaganje
Nazaj na vrh