Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina želi status kandidatke za vstop v EU, v Kijev se vrača slovenski veleposlanik

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 06. 2022 / 14:19
Oznake: Politika, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2022 / 14:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina želi status kandidatke za vstop v EU, v Kijev se vrača slovenski veleposlanik
Podpredsednica ukrajinskega parlamenta Olena Kondratiuk in slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. FOTO: Twitter MZZ

Ukrajina želi status kandidatke za vstop v EU, v Kijev se vrača slovenski veleposlanik

Slovenijo je obiskala podpredsednica ukrajinske Vrhovne rade Olena Kondratiuk, ki se je med drugim srečala z zunanjo ministrico Tanjo Fajon. Podpredsednica ukrajinskega parlamenta je na obisku kot posebna odposlanka predsednika Volodimirja Zelenskega. V ospredju pogovora sta bili pot Ukrajine v EU ter nadaljnja pomoč Slovenije.

Fajonova je poudarila, da Slovenija najostreje obsoja nesprejemljivo rusko agresijo na Ukrajino, še posebej številne napade na civilno prebivalstvo in civilno infrastrukturo. »Slovenija podpira suverenost, ozemeljsko celovitost in neodvisnost Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja,« so po obisku zapisali na zunanjem ministrstvu.

V Kijev se vrača slovenski veleposlanik

Ministrica je zagotovila nadaljnjo podporo Slovenije Ukrajini in podpredsednici ukrajinskega parlamenta Oleno Kondratiuk seznanila, da je za ta namen na zunanjem ministrstvu ustanovila posebno delovno skupino za Ukrajino, ki jo bo vodil državni sekretar Samuel Žbogar. Ob tem je sporočila, da se v naslednjih dneh v Kijev vrača veleposlanik Tomaž Mencin.

Ukrajina želi status kandidatke za vstop v EU

Kondratiukova se je ministrici zahvalila za dosedanjo pomoč Slovenije in podporo pri sprejemanju omejevalnih ukrepov zoper Rusko federacijo. »Prav tako jo je seznanila s pričakovanji, da se Ukrajini na junijskem evropskem svetu podeli status kandidatke za vstop v Evropsko unijo,« so povedali na ministrstvu in dodali, da je Fajonova sogovornici zagotovila podporo Ukrajini na njeni evropski poti.

FOTO: Twitter MZZ

Doslej za 3,2 milijona evrov humanitarne pomoči

Slovenija je od začetka vojne v Ukrajini zagotovila 3,2 milijona evrov humanitarne pomoči in pomagala številnim ukrajinskim beguncem, je izpostavila ministrica. V zvezi s tem je poudarila, »da bo Slovenija tudi v prihodnje nadaljevala z nudenjem pomoči Ukrajini, še posebej na humanitarno razvojnem področju in psihosocialni rehabilitaciji otrok, kjer ima Slovenija številne izkušnje. Slovenija je pripravljena pomagati tudi na področju razminiranja, kar bo eden ključnih predpogojev za uspešno povojno obnovo Ukrajine.«

Kondratiukova se je danes že ali pa se še bo med drugim srečala s predsednikom države Borutom Pahorjem,  predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič in predsednikom DS Alojzem Kovšco.


Nalaganje
Nazaj na vrh