Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaloge blokiranega ukrajinskega žita se kopičijo

Za vas piše:
M. M.
Objava: 06. 06. 2022 / 18:41
Oznake: Svet, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2022 / 18:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaloge blokiranega ukrajinskega žita se kopičijo
Bo žito obstalo v Ukrajini? FOTO: Tatjana Splichal

Zaloge blokiranega ukrajinskega žita se kopičijo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je opozoril, da bi se lahko zaloge žita, ki ga Ukrajina zaradi ruske blokade ne more izvoziti, do jeseni potrojile in znašale 75 milijonov ton.

Na vzhodu Ukrajine, kjer sedaj potekajo srditi spopadi z ruskimi silami, so razmere po besedah Zelenskega težke, a ukrajinske sile vztrajajo proti številčno močnejši ruski strani.

Četrta največja izvoznica pšenice in koruze

Zelenski je dejal, da je trenutno blokiranih od 20 do 25 milijonov ton žita, »jeseni pa bi se ta številka lahko povečala na 70 do 75 milijonov ton.« Kot poroča STA, ki se sklicuje na francosko tiskovno agencijo AFP je bila Ukrajina pred rusko invazijo četrta največja izvoznica pšenice in koruze na svetu.

Srditi spopadi v Donbasu

Zelenski je v današnjem pogovoru z novinarji govoril tudi o razmerah v Donbasu na vzhodu države, kjer ta čas potekajo najbolj srditi spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami. V nedeljo je tudi sam obiskal vzhodno frontno črto. Ukrajinske sile »se dobro držijo« proti ruskim silam v mestu Severodoneck, a jih te številčno prekašajo in so močnejše, je dejal Zelenski in dodal, da so razmere na vzhodni fronti »težke«.

Napadi usmerjeni v Severodoneck

V Severodonecku, strateško pomembnem mestu v vzhodnem Donbasu, kamor je Rusija v zadnjih tednih usmerila glavnino svojih napadov, se položaj ukrajinskih sil poslabšuje, na kar je opozoril tudi guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj. V Severodonecku je po besedah Zelenskega še vedno med 10.000 in 15.000 civilistov.


Nalaganje
Nazaj na vrh