Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: Med spopadi na območju Donecka zagorel znameniti samostan

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 04. 06. 2022 / 11:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2022 / 18:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: Med spopadi na območju Donecka zagorel znameniti samostan
Samostan po ruskem obstreljevanju maja letos. FOTO: Wikipedia

Ukrajina: Med spopadi na območju Donecka zagorel znameniti samostan

Med spopadi na območju Donecka na vzhodu Ukrajine je danes zagorel znameniti leseni samostan Svjatohirsk Lavra, ki stoji nedaleč od frontne črte, na bregu reke Siverski Donec, severno od mesta Slovjansk.

Po navedbah STA ukrajinska in ruska stran za požar krivita druga drugo. Že v ponedeljek naj bi tam življenje izgubili dva redovnika in redovnica, trije duhovniki pa so bili ranjeni. V samostanu naj bi bilo poleg menihov in redovnic še okoli 300 beguncev, med njimi invalidi in starejši ter skoraj 60 otrok, tudi novorojenčki.

Ukrajinska pravoslavna cerkev je na svoji spletni strani potrdila, da je ogenj uničil osrednji del samostana. Ker je samostan povezan z moskovskim patriarhatom, se porajajo vprašanja, ali bo ruski patriarh Kiril I. svojega zaveznika predsednika Putina končno pozval h koncu vojne v Ukrajini ali pa bo še naprej blagoslavljal rusko vojsko. Rusija odgovornost za požar pripisuje ukrajinskim »nacionalističnim« silam, ki naj bi po njenih navedbah samostan zažgale ob umiku iz Svjatohirska.

Vojna v Ukrajini še dva do šest mesecev?

Vojna v Ukrajini bi lahko trajala še dva do šest mesecev, je sinoči ocenil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. V pogovoru za neodvisni ruski spletni portal Meduza je pojasnil, da bosta po njegovem mnenju ključna dejavnika količina orožja, ki ga bodo imele na voljo ukrajinske sile, ter razpoloženje v Evropi, Ukrajini in Rusiji. Mirovna pogajanja z Moskvo bodo mogoča le, če se bodo razmere na terenu spremenile in Rusija ne bo imela več občutka, da lahko narekuje pogoje, Podoljak pa ob tem svari, da kakršnekoli ozemeljske koncesije Rusiji vojne ne bodo končale, poroča STA.

Podoljak je še povedal, da nekatera ukrajinska mesta, kot sta Mariupol in Severodoneck, kjer so ali še vedno potekajo najsrditejši spopadi, dejansko ne obstajajo več. Rusija naj bi v vojni doslej izgubila okoli 80.000 mož, tako pripadnikov redne vojske kot separatističnih sil na vzhodu Ukrajine ter plačancev iz skupine Wagner.

Glavni pogajalec Kijeva z Moskvo David Arahamija pa je včeraj v televizijskem pogovoru poudaril, da se bo Ukrajina za pogajalsko mizo vrnila šele, ko bo njen položaj na fronti in posledično na pogajanjih močnejši: to se bo zgodilo, tako Arahamija, ko bodo končno prejeli zadostne količine orožja, ki jim ga nenehno obljublja Zahod.

Žena zbira svoje imetje iz uničenega doma v Slovjansku. FOTO: Vatican Media

Siloviti spopadi se nadaljujejo

Siloviti spopadi na vzhodu Ukrajine se medtem nadaljujejo. Rusija je na območje mesta Severodoneck, kjer so boji trenutno najsrditejši, po navedbah ukrajinske vojske vpoklicala nove rezerve. Ukrajinski borci se kljub temu še naprej upirajo in mesto še ni v celoti padlo v ruske roke.

Upravnik pokrajine Lugansk Serhij Gajdaj je včeraj celo sporočil, da so uspeli napadalce potisniti nazaj za »20 odstotkov« in da mesto v prihodnjih dveh tednih najverjetneje ne bo padlo. V ta namen potrebujejo predvsem »dovolj zahodnega orožja dolgega dosega«, da rusko topništvo potisnejo s položajev, je izjavil Gajdaj.

Ruska vojska znova napadla Odeso

Iz ukrajinskega pristaniškega mesta Odesa ob Črnem morju pa danes znova poročajo o ruskih napadih: ruske sile naj bi zadele kmetijski obrat, kar je povzročilo obsežen požar, v bližini Odese sestrelile vojaško letalo, polno orožja, in uničile vojaški objekt. Kot poroča STA, so razmere v Odesi pomembne tudi z vidika izvoza hrane.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je namreč sinoči v odzivu na predloge ruskega predsednika Putina glede vnovičnega izvoza žit in druge hrane iz ukrajinskih pristanišč opozoril na razmere v Odesi kot ključnem črnomorskem pristanišču. Putin je Ukrajino obtožil, da naj bi sama nastavila mine v svojih črnomorskih pristaniščih, in dejal, da bi ruska vojska sicer omogočila varen prehod ladij s hrano skozi Črno morje.

Nalaganje
Nazaj na vrh