Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Številne mladoletne Španke splavijo brez vednosti staršev

Objava: 31. 01. 2012 / 08:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Številne mladoletne Španke splavijo brez vednosti staršev

Zakonske predpise za mladoletne nosečnice naj bi v kratkem spremenili.

Po liberalizaciji španskega zakona o opravljanju splava poleti 2010 je okoli 13% mladoletnih Špank med šestnajstim in sedemnajstim letom opravilo umetno prekinitev nosečnosti brez soglasja staršev. Podatki so razvidni iz statističnega poročila Združenja španskih klinik za splave, ki ga je minuli teden objavila večina španskih medijev. Novi španski pravosodni minister Alberto Ruiz-Gallardon je napovedal, da bo konzervativna vlada ministrskega predsednika Mariana Rajoya malce poostrila pretirano liberalni zakon o splavu. Vsekakor naj bi odpravili predpis, po katerem lahko mladoletnice splav opravijo brez vednosti staršev. Združenje krščanskih družin je omenjeni korak pozdravilo.

Po statističnem poročilu sodeč je med julijem 2010 in oktobrom 2011 na javnih klinikah splav opravilo skupno 36.718 žensk. V 1.186 primerih (3,23%) je šlo za mladoletnice med šestnajstim in sedemnajstim letom. Izmed the jih je 151 splav opravilo brez soglasja staršev.

Stroga pravila, ki so v Španiji veljala od leta 1985, je julija 2010 znatno omilila socialistična vlada tedanjega ministrskega predsednika Joseja Luisja Rodrigueza Zapatere. Dotlej prepovedano opravljanje splava so po novem označili kot ‘pravico matere’. Umetna prekinitev nosečnosti je dovoljena do 14. tedna, ne da bi morale ženske svojo odločitev utemeljiti.

Za spor je poskrbela predvsem novela zakona, po kateri je mladoletnicam od šestnajstega leta dalje dovoljeno opravljanje splava brez soglasja staršev. V primeru suma družinskega nasilja ali izključitve iz družine mladoletnicam niti ni potrebno obvestiti staršev o opravljenem postopku.
87% mladoletnic se je kljub temu odločilo, da starše o posegu obvesti, je poročal predsednik Združenja španskih klinik za splave Santiago Barambio. Pri večini mladoletnic, ki staršev niso obvestile, naj bi šlo za dekleta iz ‘ultrakatoliških družin’ ali pa iz zapletenih družinskih razmerij, kjer vladajo težave z mamili, je še pojasnil Barambio.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh