Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Številne žrtve še vedno v rovu sv. Barbare

Za vas piše:
K. C.
Objava: 03. 03. 2015 / 09:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Številne žrtve še vedno v rovu sv. Barbare

Danes mineva šest let od odkritja množičnega grobišča v opuščenem rudniku Huda Jama.
Šest let po odkritju množičnega grobišča v opuščenem rudniku Huda Jama predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman ugotavlja, da preostalih žrtev še vedno niso prinesli iz jaška in da posmrtni ostanki še vedno ležijo v plastičnih zabojčkih v provizorični kostnici. Skrajni čas je, da se to uredi, je dejal za STA.

"V rovu sv. Barbare se ravno zaključujejo dela po odločbi rudarske inšpekcije. Predvidevam, da bodo končana spomladi, da bomo organizirali vstop v jamo okrog 24. junija na obletnico zadnjih pobojev, sicer ob 70. obletnici povojnih pobojev v Hudi Jami kakšnih večjih dogodkov ne bomo organizirali," je povedal Dežman.

Jože Dežman, foto: Tatjana Splichal

Da ob tej obletnici okoli 800 izkopanih posmrtnih ostankov še vedno leži v plastičnih zabojčkih v provizorični kostnici, je po mnenju Dežmana skrajno poniževanje žrtev. Ker s spomenikom vsem žrtvam vojn v prestolnici še nekaj časa ne bo nič, bo komisija po njegovih navedbah predlagala, da se del denarja, ki je bil namenjen spominskemu obeležju, nameni za ureditev rova sv. Barbare in za kapelico, ki jo bodo gradili Črnogorci v Kamniški Bistrici.

Glede Hude Jame še naprej veljajo sklepi komisije: prekop vseh posmrtnih ostankov iz jaška, določitev mesta za pokop, razglasitev celotnega kompleksa za kulturni spomenik in odprtje rova sv. Barbare za javnost, je pojasnil Dežman. Po njegovi oceni je v rovu še okrog 2500 žrtev.

V rovu sv. Barbare so marca leta 2009 našli prikrito množično grobišče žrtev povojnih pobojev, 800 so jih odkopali in shranili v plastične zabojčke v kostnici. Po mnenju strokovnjakov gre pri do zdaj najdenih posmrtnih ostankih za Slovence, najverjetneje za zadnjo skupino, pripeljano iz Teharij.

V spomin na odkritje množičnega grobišča v rovu sv. Barbare bo Študijski center za narodno spravo 10. marca pripravil znanstveni posvet, posvečen letom od 1941 do 1943.

Znanstveni posvet

Ob 6. obletnici vstopa v Hudo jamo bo v torek, 10. Marca 2015, v prostorih Študijskega centra za narodno spravo znanstveni posvet z naslovom Vojna in revolucija: Slovenija 1941–1943.

Knjige založbe Družina o Hudi Jami

Založba Družina je izdala več knjig o tej problematiki: tri poročila: Poročilo Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč v mandatu 2005–2008, Huda Jama, Skrito za enajstimi pregradami in Resnica in sočutje ter knjigo Hudo zlo iz hudih jam.



Morda vas zanima tudi:

Predstavitev knjige Huda jama, Skrito za enajstimi pregradami

Huda Jama kliče k nadaljevanju izkopavanj

Nagovor mariborskega nadškofa koadjutorja msgr. Antona Stresa na spominski slovesnosti v Laškem

Razstava o Hudi Jami

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh