Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Številni dogodki in pobude v Rebulovem letu

Za vas piše:
M. M.
Objava: 11. 01. 2024 / 13:13
Oznake: Kultura
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2024 / 13:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Številni dogodki in pobude v Rebulovem letu
Alojz Rebula (1924-1918). FOTO: Tatjana Splichal

Številni dogodki in pobude v Rebulovem letu

V letošnjem letu mineva 100 let od rojstva pisatelja, esejista, profesorja, akademika in kolumnista Družine Alojza Rebule. V Slovenski prosveti zato nameravajo skupaj z včlanjenimi društvi pripraviti niz pobud in dogodkov, ki so jih nedavno predstavili v Trstu.

Alojz Rebula se je rodil 21. julija 1924 v kmečko-delavski družini v Šempolaju v občini Devin – Nabrežina, ki je bila takrat skupaj s Slovenskim primorjem pod fašistično Italijo. Ob Borisu Pahorju je najbrž prav Rebula najgloblje zaznamoval slovensko literarno in na splošno kulturno življenje na Tržaškem in širše, je po poročanju goriškega Novega glasu dejal predsednik Slovenske prosvete Tomaž Simčič.

Globoko vpet v kulturno in versko življenje

Slovenska prosveta se bo skupaj z včlanjenimi društvi, ki imajo sedež v Ul. Donizetti, poklonila in zahvalila pisatelju, ki je bil globoko vpet v tukajšnje javno kulturno in versko življenje, je podčrtal Simčič. »Alojz Rebula je bil dolga leta duša Društva slovenskih izobražencev; to je veljalo za ponedeljkove večere v Peterlinovi dvorani, še bolj pa za Drago.« Niz pobud in dogodkov pripravljajo v sodelovanju z Društvom slovenskih izobražencev, Slovenskim kulturnim klubom, Slavističnim društvom, založbo in revijo Mladika, Knjižnico Dušana Černeta ter Svetom slovenskih organizacij.

Februarja prvi dogodek

Prvi dogodek bo že 12. februarja, ko bosta Slovenska prosveta in Društvo slovenskih izobražencev pripravila Prešernovo proslavo v Peterlinovi dvorani s slavnostnim govorom dr. Edija Kovača o etični dimenziji Rebulovega literarnega ustvarjanja, recitalom Radijskega odra ter odkritjem odlitka Rebulovega doprsnega kipa. Julija bo na vrsti odkritje spominske plošče na Rebulovi rojstni hiši v Šempolaju s kulturnim programom v režiji Maje Lapornik z naslovom Enkrat še videl bi rad dim nad Itako rodno.

Nova izdaja Senčnega plesa

Na ponedeljkovem večeru ob zaključku sezone 2023/2024 Društva slovenskih izobražencev bo predstavitev nove izdaje Rebulovega Senčnega plesa, ki bo izšel pri Založbi Beletrina s spremno besedo Primoža Sturmana. Letošnja Draga, ki bo na vrsti 30. in 31. avgusta ter 1. septembra, se bo vsebinsko navdihovala ob umetniškem in duhovnem izročilu Alojza Rebule.

Natečaj, delavnice, publikacija, razstava

V teku je literarni natečaj Slovenskega kulturnega kluba na osnovi citatov iz Rebulove proze. Slavistično društvo bo priredilo literarne delavnice, namenjene dijakom slovenskih višjih srednjih šol. Založba in revija Mladika pripravljata publikacije v počastitev 100-letnice Rebulovega rojstva z izvirno likovno opremo, Knjižnica Dušana Černeta pa razstavo italijanskih prevodov Rebulovih literarnih del in večer, namenjen njihovi predstavitvi italijanskemu občinstvu, še poroča Novi glas.

Zvočna podoba Rebulove literature

Maja Lapornik je v imenu Radijskega odra povedala, da bodo v naslednjih mesecih povečali sodelovanje s programom Ars in v okviru programa skušali ponuditi zvočno podobo Rebulove literature. Predsednik Društva slovenskih izobražencev Martin Brecelj pa je dodal, da bo v okviru programa sodelovala tudi Rebulova družina.


Kupi v trgovini

Razprodano
Pogovori z Alojzom Rebulo
Filozofija in esejistika
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh