Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Število katoličanov na Norveškem se je od leta 2005 podvojilo

Objava: 14. 12. 2011 / 09:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Število katoličanov na Norveškem se je od leta 2005 podvojilo

Po besedah škofa Eidsviga število narašča zahvaljujoč priseljencem in prestopom domačinov, ‘saj katoliška Cerkev ponuja nekaj drugega kot luteranska državna Cerkev’.

Število katoličanov na Norveškem se je v minulih šestih letih podvojilo. S 43.118 pripadnikov v letu 2005 je katoliška skupnost zrasla na trenutnih 83.018 članov, kot so včeraj podatke norveškega statističnega urada sporočili z ekumenskega tiskovnega urada ENI v Ženevi. Temeljni vzrok za tolikšno povečanje števila katoliških vernikov je predvsem precejšen priliv tuje delovne sile. Izmed 4,7 milijona Norvežanov jih okoli 86% pripada evangeličansko-luteranski državni Cerkvi.

Katoliški škof v največji in najpomembnejši norveški škofiji, Oslu, je Markus Eidsvig iz avguštinskega samostana Klosterneuburg. V pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress je pojasnil, da katoliška Cerkev v njegovi domovini nenehno raste. Po eni strani prihajajo številni priseljenci katoliške vere iz dežel, kot so denimo Vietnam, Čile, Šri Lanka in Filipini, po drugi strani pa se katoliški Cerkvi pridružuje tudi vedno več Norvežanov, ‘saj katoliška Cerkev ponuja nekaj drugega kot luteranska državna Cerkev’. Raznolika bogoslužja in spominske slovesnosti v katoliški Cerkvi očitno nagovarjajo številne ljudi.

Na fotografiji: katoliška stolnica v Oslu (Wikipedia)

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh